Inversió
Economia09/03/2023

Catalunya bat el rècord en atracció d’inversió estrangera el 2022

La xifra s’eleva fins als 6.428 milions d’euros, un 50% superior a la del 2021

BarcelonaCatalunya va atraure l'any passat 6.428 milions d'euros d'inversió estrangera, cosa que suposa un 50% més que el 2021 i la xifra més elevada de tota la sèrie històrica, que comença l'any 2003, segons dades d'Acció a partir de dades de l'fDi Markets del grup Financial Times. En els últims cinc anys, la xifra d'inversió s'eleva a 20.300 milions d'euros, un 29% més que en el quinquenni anterior.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant el 2022, es van anunciar 229 projectes d'inversió per part de companyies multinacionals, un 11% interanual més, que suposaran la creació de 19.500 llocs de treball quan es materialitzin. El sector que capitalitza la gran majoria de les inversions és el de les TIC i de digitalització de la indústria, amb 76 projectes, cosa que representa el 33% del total. També han atret força projectes el de maquinària i béns d'equipament, amb 17; el d'infraestructures, amb 14, i el d'electrònica i material elèctric, amb 10. Els sectors d'alimentació i indústria farmacèutica n'han rebut vuit cada un.

Cargando
No hay anuncios
Inversió estrangera a Catalunya en els últims cinc anys
Xifres en milions d’euros

Per al conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, aquestes dades són "excel·lents" perquè són inversions en projectes vinculats a l'economia productiva que generen llocs de treball estables i de qualitat. Ha recordat que la Generalitat també va batre el rècord de captació d'inversió estrangera l'any passat, amb 620 milions d'euros, a través de 94 projectes, que van suposar la creació de 3.464 llocs de treball. "Cal agafar perspectiva per aïllar l'efecte volatilitat d'aquests indicadors", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Els projectes d'inversió que van aterrar a Catalunya el 2022 provenien majoritàriament dels Estats Units i França, amb 47 i 43 projectes, respectivament, seguits d'Alemanya, amb 27; el Regne Unit, amb 24, i Itàlia i el Japó, amb 8 cadascun, així com de Suïssa i la Xina.

Les dades de l'fDi Markets recullen projectes d'inversió de tipus productiu i de serveis i greenfield, és a dir, empreses que s'han establert per primer cop a Catalunya, reinversions i ampliacions, entre d'altres. No preveu les fusions ni les adquisicions d'empreses excepte quan impliquen la creació de llocs de treball addicionals.