Entrevista

David Urbano: "Els catalans som els protestants de l'estat espanyol"

Catedràtic expert en emprenedoria

BarcelonaDavid Urbano és un dels màxims experts en emprenedoria a Espanya. Catedràtic de la UAB i investigador ICREA, col·labora regularment amb la Universitat de Berkeley. L'entrevista, en aquest cas, comença intercanviant els papers, i amb el convidat fent una pregunta:

— Sap dir empreses dels Estats Units?

Apple, Tesla, Amazon…

— Fa anys que ho pregunto a classe. Els alumnes es passen més de deu minuts dient coses. Sap què passa quan pregunto per Catalunya? Que no diuen pràcticament res. 

És preocupant?

— Depèn. Tenim cultures diferents. Nosaltres tenim Gaudí, Miró, la Sagrada Família. Tenim el Barça, els xefs. Una altra cosa és que sapiguem comercialitzar-ho. Però això no és emprenedoria? 

Cargando
No hay anuncios

Ho és?

— Sí, esclar. El que passa que la gent, quan pensa en emprenedoria, pensa en crear empreses. Però hi ha una cultura emprenedora que aquí molta gent aprèn, per exemple, a les associacions. I després la pot aplicar a qualsevol àmbit. 

Per què alguns territoris són més emprenedors?

— Depèn d'unes regles de joc, que són els factors formals i els factors informals. 

Cargando
No hay anuncios

Expliquem-los.

— Els formals són les regulacions per escrit: normes estatals, ajudes de l’administració, accés al crèdit, etc. I les informals, la cultura, els valors, les tradicions. 

Catalunya és emprenedora?

— Sí. Els estudis la situen per sobre de la mitjana espanyola.  

Cargando
No hay anuncios

Ho és per qüestions formals o informals?

— En les qüestions formals, som part d’una administració comuna; no hi ha diferències amb la resta d’Espanya. 

Per tant, és un tema cultural.

— Max Weber va parlar de l’ètica protestant i de l’esperit del capitalisme. Venia a dir que, en funció de la religió que es practiqui, hi ha un desenvolupament social i econòmic diferent. I són més emprenedors els protestants. D’alguna manera, a Catalunya som els protestants de l'estat espanyol. 

Cargando
No hay anuncios

Hi ha hagut menys terratinents.

— Que generen un sistema diferent, no el del treball. A Catalunya també hi ha hagut tradició anarquista, i això porta a tenir iniciativa. I, important, hem estat lluny de la cort. 

Estar lluny de la cort et fa emprenedor?

— La riquesa de l’imperi es quedava a la cort, a Castella, i no tant a Catalunya, tot i que hi hagués conqueridors catalans. Per això aporta dinamisme, perquè l'ha de generar.

Cargando
No hay anuncios

És més emprenedora que Madrid?

— Sí, però ens estem adormint. S’hauria d’analitzar en profunditat el que està passant.

Per què és bona l’emprenedoria?

— Si tu estàs en un lloc on es creen empreses i les empreses tenen èxit, és lògic pensar que el país funcionarà millor. 

Cargando
No hay anuncios

També es diu que és molt emprenedor el Perú.

— Però ho són per necessitat, i en aquests casos ens trobem que tenen un percentatge elevat d’empreses que no sobreviuen amb els anys. 

Silicon Valley és un model d’èxit?

— Aconsegueixen el seu objectiu, que és crear empreses d’èxit reconegudes arreu del món. Però també hi ha  una cultura de l’èxit que pot portar a la insatisfacció constant, perquè mai en tenen prou.  I San Francisco és una de les ciutats amb més sensesostre del món. 

Cargando
No hay anuncios

El no estat del benestar.

— Té a veure amb com s’ha de revertir i redistribuir el diner per enfortir l’estat del benestar. Però per a mi el tema clau és que els valors emprenedors són bons per a la societat. I l’emprenedoria és una excusa per parlar de progrés. 

Com es poden traslladar aquests valors?

— Hi ha una clau que és formar persones creatives perquè puguin identificar les oportunitats. I això obliga a repensar algunes coses: quantes assignatures de creativitat hi ha durant el nostre sistema educatiu? Jo he vist als Estats Units com els nens aprenen jugant, experimentant. Hi ha coses que hem de treballar des de petits. 

Cargando
No hay anuncios

Nosaltres som gaire diferents?

— Sí. És que cal tenir en compte que aquí hem de parlar d’ecosistemes. Silicon Valley està format per empreses, universitats, parcs tecnològics, incubadores i administració pública. Tot això és un ecosistema. Què distingeix Silicon Valley del Vallès Valley? Són ecosistemes emprenedores diferents. En gran part, perquè tenim una cultura diferent.