Biotecnologia

La catalana SpliceBio aconsegueix 50 M€ per combatre malalties genètiques

La 'biotech' està en la fase preclínica d'un tractament per curar una patologia que provoca pèrdua de visió

BarcelonaFa deu anys, Miquel Vila-Perelló investigava a la Universitat de Princeton, a Nova Jersey, amb quines tecnologies es podien modificar les proteïnes de les cèl·lules. A partir d'aquells inicis al laboratori, ell i el seu equip s'han dedicat a desenvolupar una plataforma que ara es diu SpliceBio (va néixer com a ProtoDesign) i que s'ha enfocat en trobar tractaments per a malalties genètiques. Segons ha pogut saber l'ARA, aquesta iniciativa acaba de tancar una ronda de finançament de 50 milions d'euros liderada pel fons belga especialitzat en biotecnologia UCB Ventures i pel fons barceloní Ysios Capital. A més, en l'operació també hi han participat la firma nord-americana New Enterprise Associates, la neerlandesa Gilde Healthcare, la suïssa Novartis Venture Fund i Asabys Partners, que ja era a l'accionariat i també és catalana.

Inscriu-te a la newsletter El laborisme i l'enèsim triomf de FukuyamaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta injecció de diners servirà per acostar l'empresa amb seu al Parc Científic de Barcelona a la fase clínica del seu tractament més avançat, que ja s'ha provat amb animals. Per entendre a què es dedica SpliceBio, Vila-Perelló recorda que hi ha malalties causades per l'alteració d'un gen. En aquests casos, cal tractar els pacients amb una còpia correcta d'aquest gen concret perquè pugui tornar a funcionar de manera normal. El problema, explica el conseller delegat de la biotech, és que les solucions actuals estan limitades a la mida del gen. Aquest és el punt en què la tecnologia de la catalana pretén fer un pas endavant aplicant vectors virals en els gens més grossos.

Cargando
No hay anuncios

Tractaments oftalmològics

El que fa SpliceBio és injectar en els pacients un virus molt simple que conté una cadena d'ADN. A diferència de la vacuna del covid, per exemple, el seu objectiu no és atacar el sistema immunitari, sinó completar la seqüència en què el gen es parteix per tornar a formar la proteïna completa. "El programa líder és en oftalmologia, però l'hem provat en altres òrgans i volem expandir-lo a altres àrees de la medicina", indica Vila-Perelló.

Cargando
No hay anuncios

Concretament, la companyia ha avançat en un tractament de la malaltia de Stargardt, una degeneració de la màcula (una zona de la retina de l'ull) que provoca pèrdua de visió progressiva. "Aquesta patologia minoritària afecta més de 80.000 persones a Europa i els Estats Units", apunta aquest doctor en química.