Empresa Catalana
Economia25/07/2011

La pime catalana publica dades del seu pitjor any de crisi

Les petites i mitjanes empreses catalanes van perdre gairebé 100.000 llocs de treball l'any 2009. Josep González, el president de Pimec i director d'Economia i Empresa de Pimec, ha aprofitat l'acte d'avui per demanar eleccions generals anticipades.

Efe
i Efe

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La pime catalana va perdre gairebé 100.000 llocs de treball l'any 2009 a causa de la crisi econòmica, que també va suposar la desaparició de 14.112 empreses fins a situar-se en les 511.406 amb què es va tancar l'any.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Pimec, Josep González, i el director d'Economia i Empresa de Pimec, Modest Guinjoan, han presentat avui l'Anuari de la Pime catalana 2009, el "pitjor" dels últims anys, segons González, en què només va funcionar bé l'exportació.

Cargando
No hay anuncios

Durant l'any 2009, la pime va representar el 52,9% del Valor Afegit Brut (VAB), mentre que les grans empreses van representar el 35,7% i el sector públic l'11,4%. En el sector privat, la pime catalana va representar el 99,8% de les empreses, el 71,8% dels llocs de treball i el 59,7% del VAB, encara que, segons l'anuari, durant la crisi el pes de la pime tendeix a disminuir en benefici de les grans empreses.

Segons Guinjoan, gairebé el 80% de les grans empreses són exportadores i només el 20% de les pimes ho són, amb la qual cosa el "recorregut" que hi ha és molt important.

Cargando
No hay anuncios

L'anuari del 2009 inclou un estudi sobre la capitalització de la pime catalana, que mesura el patrimoni net o els recursos propis sobre el passiu de les pime i que se situa en el 44,1%.

Els sectors que més nivell de capitalització mostren són els serveis financers, les indústries extractives no energètiques i les indústries químiques.

Cargando
No hay anuncios

Per millorar la capitalització de les empreses, Pimec aposta per les ampliacions de capital com a instrument per donar dimensió a l'empresa, i Guinjoan ha destacat la necessitat de tenir una actitud més oberta i deixar entrar nous socis. També potenciar fórmules com el capital risc, la sortida al mercat alternatiu borsari o apostar per préstecs participatius.

González també ha demanat que en la situació actual es flexibilitzin les condicions per accedir al finançament públic.

Cargando
No hay anuncios

Eleccions anticipades

González ha aprofitat l'acte d'avui per demanar que les eleccions generals es convoquin com més aviat millor i per tal de que el nou Govern comenci les reformes necessàries per dinamitzar l'economia.

Cargando
No hay anuncios

El president de Pimec ha volgut també remarcar que no només els empresaris, sinó que tota la societat, considera que cal un canvi, perquè es necessiten moltes reformes que donin confiança als mercats.

Segons González, fa la sensació que el Govern actual "ha abandonat" i espera fer les reformes després de les eleccions, mentre que ara "es fa un brindis al sol als sindicats" i no a l'economia, sobretot pel que fa a la reforma laboral, i es fan prevaler les eleccions i no les mesures econòmiques.