CONSELL ASSESSOR

El Carec es retira a l’espera del que passi a les eleccions

El Carec es retira a l’espera del que passi a les eleccions
i àlex Font Manté
11/07/2015
3 min

BarcelonaEl consell assessor de la Generalitat en economia ha decidit “tancar una etapa”, en paraules del seu president, Salvador Alemany. Després de quatre anys i mig d’existència, i després de publicar 19 informes en què ha radiografiat tots els aspectes de l’economia catalana, el Consell per a la Reactivació Econòmica se situa en un segon pla a l’espera de saber què passa a les eleccions que en principi se celebraran el 27 de setembre. Per simbolitzar aquest final d’etapa, el Carec va presentar ahir les seves obres completes : un llibre de prop de 600 pàgines que inclou tots els informes que s’han redactat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El naixement del Carec (igual que el d’altres consells assessors) va ser un projecte que Artur Mas va impulsar tan aviat com va accedir a la presidència de la Generalitat, a finals del 2010. “Aquests consells assessors són un exemple de maduresa i modernitat”, va assegurar ahir. De totes maneres, el Carec ha tingut un problema des del principi: l’escàs poder legislatiu de la Generalitat en economia ha impedit que s’apliquin la immensa majoria de les seves propostes.

Durant la presentació del llibre, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell (del qual tampoc se sap si seguirà després de les pròximes eleccions), va afirmar que la Generalitat sí que ha escoltat i aplicat alguna de les mesures proposades pel Carec. “Els ho dic als membres del Carec per si necessiten saber-ho”, va dir a la vintena de membres que integren el consell.

Per aquest comentari es va entendre que en algun moment al Carec hi pot haver hagut un cert desencís. En els quatre anys i mig d’existència, el consell ha celebrat 82 trobades (una cada dues setmanes, excloent-ne els períodes de vacances) i formar-ne part no ha tingut cap remuneració. “En els deu primers documents hi havia 300 mesures recomanades -va recordar Mas-Colell-. A partir d’aquí vaig deixar de comptar”, va ironitzar.

Al principi el Carec va arrencar amb molta força i, en només dos anys, va publicar quinze informes sobre qüestions de tota mena: fiscalitat, reforma laboral, finançament empresarial, política energètica i recerca, entre d’altres. Passat aquest temps, tal com va explicar l’ARA el desembre del 2013, el Carec va optar per rebaixar l’activitat perquè, principalment, ja s’havia analitzat la majoria de qüestions possibles. En l’últim any i mig la producció d’informes ha baixat en picat i només se n’han publicat quatre.

“No estem cansats”

Què passarà a partir d’ara? “No estem cansats”, va proclamar Salvador Alemany, que va deixar entreveure les seves ganes de continuar. “Estem al costat del país per al que calgui”, va dir, abans de donar “gràcies per l’oportunitat”.

El mateix Alemany va rememorar els equilibris que algun cop es van haver de fer per escriure un dels informes del Carec que satisfessin tots els seus integrants, ja que de vegades va caldre “pactar el temps verbal, els punts i les comes”.

Els equilibris responien a la diversitat d’ideologies que hi havia entre la vintena de membres. Per això, Alemany va protestar ahir pel fet que se’ls atribuís “un biaix neoliberal”. “Nosaltres no ens hi vam veure reflectits. Creiem que eren documents equilibrats”, va afegir.

De fet, el Carec ha proposat mesures que, segons l’esquema habitual, es poden ubicar tant a l’esquerra com a la dreta. D’una banda, per exemple, ha defensat que es redueixin les cotitzacions a la Seguretat Social, però, al mateix temps, ha trobat convenient que s’implanti la taxa Tobin (un impost que grava les transaccions financeres). En algun moment, fins i tot, es va aixecar la veu contra la mateixa Generalitat i el govern central per la decisió d’augmentar impostos de manera generalitzada.

Segons Alemany, la idea principal al voltant de la qual ha girat el seu assessorament ha sigut “crear ocupació” i si podia ser que no fos en l’economia especulativa. “Ens hem posicionat a favor d’impostos contra els beneficis a curt i de tipus financer”, va recordar precisament en referència a la taxa Tobin.

Base per al futur

Els 19 informes del Carec -consultables per internet- contenen propostes “per al present i també per al futur”, segons Mas-Colell. El mateix va venir a dir Salvador Alemany: “Tot això ha de servir de base per a qui sigui al Carec en la segona etapa”.

***

LES CLAUS: Algunes de les propostes que ha fet el Carec

  • Pagament per serveisEl Carec va proposar el 2014 potenciar el pagament per ús de les infraestructures i “determinats tipus de serveis” per finançar-los.
  • ImpostosEl 2011 van recomanar més IVA, menys cotitzacions a la Seguretat Social i també la taxa Tobin.
  • Frau fiscalUn informe del 2013 demanava més inspectors d’Hisenda i més sancions contra el frau.
  • Mercat de treballEl Carec va proposar fa dos anys crear un model com el dels minijobs alemanys per afavorir la contractació dels joves.
  • Crèdit a les empresesEn plena sequera, un informe del 2012 reclamava utilitzar els bancs nacionalitzats per donar crèdit.
stats