Brussel·les sospita que les ajudes públiques al carbó són il·legals
La CE complica els plans del govern espanyol de mantenir obertes les centrals elèctriques
Brussel·lesBrussel·les sospita que les ajudes públiques que el govern espanyol atorga a les centrals elèctriques de carbó des del 2007 són il·legals. De moment, la Comissió Europea només ha obert una investigació per investigar-ho a fons, però les sospites compliquen els plans del govern espanyol per mantenir obertes les centrals tèrmiques que utilitzen carbó. Sense les ajudes -que les empreses haurien de retornar si es confirma que són il·legals- les elèctriques tindran més dificultats per mantenir-les en funcionament. Les subvencions atorgades arriben als 440 milions d’euros per a 14 plantes -cap a Catalunya- i estan programades fins a l’any 2020.
Espanya ofereix les subvencions a les centrals elèctriques per instal·lar filtres per reduir les emissions de gasos contaminants, un fet que pot suposar una vulneració d’un dels principis de la normativa europea mediambiental. “Atemptaria contra el principi que «Qui contamina, paga»,i donaria un avantatge competitiu deslleial respecte a altres formes de producció d’electricitat”, subratllava ahir en un comunicat la Comissió Europea. Segons Brussel·les, els governs de la UE no poden concedir subvencions públiques “per ajudar les empreses a complir amb les normes obligatòries europees de medi ambient”.
Brussel·les va anunciar ahir l’obertura d’una investigació enmig de la polèmica a l’Estat entre el govern espanyol i Iberdrola per les centrals de carbó, tot i que l’executiu comunitari va negar que vulgui tenir cap paper en l’enfrontament. L’elèctrica té la intenció de tancar algunes de les seves plantes de carbó en el context d’un pla empresarial per reduir la contaminació i lluitar contra el canvi climàtic. El ministre d’Energia, Álvaro Nadal, s’hi oposa perquè considera que la mesura posa en risc el subministrament elèctric i n’encarirà els preus.
Decret per evitar el tancament
L’enfrontament de Nadal amb Iberdrola ha arribat tan lluny que el govern espanyol prepara un reial decret per obligar l’elèctrica a mantenir obertes dues plantes de carbó a Astúries i a Castella i Lleó, en contra del seu criteri empresarial. Iberdrola al·lega que no són rendibles. Però el decret podria ser també il·legal. Brussel·les fa només quatre dies que va demanar a Madrid una còpia de l’esborrany de la llei i ara l’està analitzant per determinar si és compatible amb la legislació comunitària que un govern prohibeixi per llei tancar centrals elèctriques. Encara no ha arribat a cap conclusió, però ho farà en les pròximes setmanes.
El govern espanyol defensa la legalitat del seu sistema d’ajudes a les centrals del carbó per reduir les emissions contaminants. “És respectuós amb les regulacions comunitàries”, afirmaven ahir fonts de l’executiu de Mariano Rajoy. Madrid també es defensa assegurant que les subvencions no tenien consideració d’ajudes d’estat quan es van posar en marxa, fa 10 anys. “No entraven en la definició d’ajuda pública”, van explicar ahir fonts del ministeri d’Energia.
L’Estat va posar en marxa el 2007, amb el govern socialista de Zapatero, un sistema d’incentius per a la instal·lació de filtres. Les elèctriques tenien dret a rebre ajudes públiques durant 10 anys per finançar una part de la instal·lació. El govern espanyol, però, no va comunicar l’esquema de subvencions a Brussel·les.
La CE no coneixia les ajudes
Tot i fer 10 anys que estava en funcionament, segons afirma la Comissió Europea, Brussel·les desconeixia aquest sistema d’ajudes públiques i el va descobrir recentment durant una anàlisi que es va fer al sector elèctric en diferents estats membres. L’afirmació de Brussel·les no coincideix amb la versió de Madrid. El govern de Mariano Rajoy assegura que Brussel·les coneixia l’esquema de subvencions al carbó des de feia anys “i mai havia dit res fins ara”, apuntaven ahir les mateixes fonts del ministeri d’Energia.
La CE va subratllar ahir que obrir una investigació no pressuposa concloure necessàriament que les ajudes són il·legals, però el fet d’impulsar una investigació indica que hi ha “indicis” que són incompatibles amb la legislació europea.
LES CLAUS
1. Per què obre una investigació la Comissió Europea?
Brussel·les té sospites que les ajudes públiques que l’estat espanyol concedeix a 14 centrals elèctriques de carbó són il·legals. Des del 2007 Espanya ofereix subvencions per instal·lar filtres que ajudin a reduir les emissions de gasos contaminants. En total són 440 milions d’euros fins a l’any 2020.
2. Per què les ajudes podrien ser il·legals?
Els governs de la UE no poden subvencionar empreses per ajudar-les a complir amb la legislació comunitària. En aquest cas, Espanya estaria subvencionant una mesura per complir amb la reducció d’emissions de gasos contaminants, però el principi de la normativa comunitària de medi ambient és clara: “Qui contamina, paga”.
3. Quina polèmica hi ha amb les centrals elèctriques de carbó a l’Estat?
El govern espanyol i Iberdrola estan enfrontats perquè l’elèctrica preveu tancar dues centrals de carbó i el ministeri d’Indústria s’hi oposa. Madrid al·lega que hi haurà problemes de subministrament i el preu de l’energia pujarà. Està preparant un decret per prohibir-ne el tancament.