Laboral

El canvi en les cotitzacions desincentiva els autònoms

Els experts titllen d’excessives les quotes d’Escrivá i alerten que cal millorar els drets del col·lectiu

Taula Proposta Trams Autònoms Gener 2022

BarcelonaLa reforma del sistema de cotitzacions dels autònoms que vol dur a terme el ministeri de José Luis Escrivá ha tornat a sacsejar un debat endèmic de quina i com ha de ser la cotització d’aquest col·lectiu a la Seguretat Social. ¿S’ha d’equiparar amb el que paga un treballador assalariat? ¿Han de tenir la mateixa protecció que aquests últims si es queden sense feina o es posen malalts? ¿És una bona proposta l’última que ha posat sobre la taula el ministeri de Seguretat Social?

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya hi ha 559.440 autònoms afiliats a la Seguretat Social (un 1,9% més que fa un any), segons dades de l’Observatori del Treball del tercer trimestre del 2021, les últimes fetes públiques. D’aquests, un 6,2% (gairebé 35.000 persones) han sol·licitat les prestacions extraordinàries per cessament d’activitat a causa de l’impacte de la crisi del covid, tot i que per rebre-les han de seguir pagant les quotes. “Faltarà veure, doncs, si cessen definitivament la seva activitat o continuen”, explica la presidenta d’Autònoms de la patronal Pimec, Elisabet Bach. Sigui com sigui, tant Bach com el catedràtic en dret laboral de la UB, Jordi Garcia, coincideixen que el moment actual, en què molts autònoms han rebut una estocada a causa de la pandèmia, no és el millor per posar sobre la taula una reforma com la que vol dur a terme Escrivá.

Cargando
No hay anuncios

L’última proposta del ministeri, que amb tota probabilitat acabarà patint canvis, divideix en 13 trams els treballadors per compte propi en funció dels seus rendiments nets, és a dir, dels ingressos menys despeses deduïbles. Concretament per als que tenen un rendiment de menys de 600 euros al mes es preveu que la quota mensual es redueixi progressivament dels 282 euros mensuals (que és el que paguen actualment la majoria d’autònoms a Catalunya, concretament 400.000) als 184 a partir del 2031 (vegeu gràfic). “Amb el sou que et queda no viu ningú, tot i que el govern espanyol defensa que pagaran menys”, denuncia Bach. En el cas que els rendiments estiguessin en una forquilla d’entre els 1.125,90 euros i 1.300 euros, la quota arrodonida seria de 352 euros. Per tant, a l’autònom que cobrés just en el llindar més baix d’aquest tram li quedaria un sou de 774 euros per viure. “Pagar una quota que és un terç dels rendiments em sembla una quantitat elevada”, apunta el professor de la UB.

Cargando
No hay anuncios

El catedràtic defensa que els treballadors per compte propi cotitzin a la Seguretat Social, però també apunta que cal pensar un fórmula que no desincentivi de fer el pas. “S’ha utilitzat aquest sistema per tenir més control d’una bossa de frau incontrolat; ara bé, no convenceràs a ningú que es faci treballador per compte propi sense un sistema de cotitzacions engrescador”, assegura. I afegeix que la figura de l’autònom "ha d’estar més ben considerada perquè crea riquesa, no només és un pagador d’impostos". En aquest punt recorda que la majoria del col·lectiu paga actualment la cotització mínima perquè elevar-la no els garanteix una protecció social com ara, per exemple, la que tenen els assalariats. “Difícilment una autònoma s’agafarà el 100% de la baixa de maternitat, perquè si no treballa no factura i, a més, seguirà pagant la quota; el mateix passa en cas de malaltia”.

Cargando
No hay anuncios

Millorar els drets dels autònoms

La presidenta d’Autònoms de Pimec avança que la patronal està analitzant si els trams que proposa el govern de Sánchez són els adequats. “D’entrada la nostra percepció és que són quotes molt altes”, reconeix. Però aquesta –afegeix– no és l’única mancança de la reforma. En la línia de Garcia, Bach assegura que com a contrapartida hi haurà d’haver “una millora dels drets i condicions” del col·lectiu. “Cal fer més laxos els requisits per accedir a l’atur o deixar de pagar la quota des del primer dia quan una persona està malalta, cosa que ara no passa”, exemplifica. A més rebutja que el pagament es faci en funció dels rendiments. “Aquí no es té en compte que un autònom paga préstecs, que ha d’estalviar per fer inversions... Sense considerar aquests aspectes estem minvant la capacitat competitiva del col·lectiu”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Tant l’ATA, l’associació majoritària del col·lectiu, com la UPTA i la UATAE ja han mostrat el seu desacord amb la proposta. De fet, el president de l’ATA, Lorenzo Amor, ha assegurat que si s’aplica suposarà una ruïna per als treballadors per compte propi. Aquest dilluns hi ha una nova reunió entre el ministeri i els agents socials.