Eines Pimec presenta els avals entre acusacions de favoritisme cap a Cañete

La candidatura recolzada per l'ANC no descarta emprendre accions legals contra l'actual equip directiu de la patronal

El candidat d'Eines de País a la presidència de Pimec, Pere Barrios, ha presentat els avals aquest dijous a la seu de la patronal.
ARA
11/02/2021
2 min

La candidatura independentista Eines Pimec, recolzada per l'Assemblea Nacional Catalana, ha reunit els avals necessaris per concórrer a les eleccions de la patronal Pimec. A més, el seu candidat a la presidència, Pere Barrios, ha manifestat que hi ha socis que "ja fa dies que han votat la candidatura oficialista" encapçalada pel secretari general, Antoni Cañete, i no descarta emprendre accions legals per impugnar les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Eines Pimec ha entregat 200 signatures, el doble de les requerides per poder concórrer als comicis. "Ara ja podrem votar i decidir qui governarà Pimec", ha indicat la candidatura a Twitter.

El 2 de febrer el president de Pimec, Josep González, va convocar per sorpresa eleccions per al 23 de febrer. Cañete va ser el primer a oficialitzar la seva candidatura, que compta amb el suport de González. Per la seva banda, Eines Pimec va trigar uns dies més a postular-se i va criticar la convocatòria, perquè considera que dona un termini massa breu per preparar les candidatures i obtenir les signatures de suport necessàries. No obstant, finalment la llista independentista ha presentat els avals requerits: "Hem hagut de córrer molt, però la primera barrera està superada", ha comentat Barrios després de presentar les firmes.

Barrios és un empresari que coneix bé la patronal, ja que va ser president de Pimec al Vallès Oriental i de la sectorial del metall. És propietari de Recam Laser, una empresa del sector metal·lúrgic amb una facturació d'uns 17 milions d'euros.

La seva candidatura comparteix fórmula amb Eines de País, la plataforma que l'ANC ja va utilitzar el 2019 per presentar-se a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, en què va obtenir la majoria absoluta del ple i va nomenar Joan Canadell president de la institució. Barrios formava part d'aquella candidatura i actualment ha passat a ser el número dos de la Cambra arran de la marxa de Canadell, que es presenta a la eleccions al Parlament amb JxCat.

En aquelles eleccions, Eines de País va derrotar, entre d'altres, la llista encapçalada per l'exconseller delegat de Damm, Enric Crous, que comptava amb el suport de Pimec. De fet, des de la victòria independentista a la Cambra, les relacions entre Pimec i l'ens cameral s'han tensat cada vegada més. Per exemple, Canadell va afirmar que feia "més de 25 anys" que no se celebraven eleccions a Pimec, la qual cosa va propiciar que l'entitat presidida per Josep González es querellés contra ell. Posteriorment, Cañete va acusar l'ANC de voler "polititzar" la patronal.

Pimec és, juntament amb Foment del Treball, una de les dues grans patronals catalanes. Mentre que Pimec agrupa sobretot petites i mitjanes empreses, Foment –que forma part de l'espanyola CEOE– representa les grans companyies del país. Les dues entitats es reparteixen al 50% la representativitat de l'empresariat en les negociacions entre agents socials i administracions. Totes dues patronals es reparteixen també fins a sis dels seixanta seients del ple de la Cambra.

stats