Economia12/12/2014

El consell de ministres aprova nous impostos per incentivar el 'fracking' i les prospeccions

El PP busca així suavitzar el rebuig a les explotacions de petroli a Canàries i les lleis autonòmiques 'antifracking'. Els propietaris d'un terreny amb jaciments de cru o gas rebran un 1% de la producció

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres una modificació de la llei d'hidrocarburs. La reforma arriba pocs mesos després que Indústria hagi autoritzat a Repsol les prospeccions a Canàries i parteix d'una premissa clara, si bé no manifestada per l'executiu de Mariano Rajoy: intentar suavitzar el rebuig social i polític a les explotacions a la costa per la via de la fiscalitat. En aquest sentit, la reforma inclou un nou impost sobre l'explotació de petroli i gas. Part del que es recapti amb aquesta taxa que es cobrarà a les petrolieres, es destinarà a les comunitats autònomes i als ajuntaments que tinguin jaciments en el seu territori. En el cas que les explotacions siguin dins del mar, com Canàries, la recaptació serà per a la comunitat més propera, ha matisat el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però el govern espanyol no busca només seduir les comunitats i entitats locals, sinó també els particulars. Els propietaris de sols amb jaciments rebran l'1% del valor de producció anual mentre duri l'explotació, ha afegit Soria, mentre que fins ara només cobraven el valor de l'expropiació del terreny.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta mesura ja no va només encaminada a recuperar els vots que podria perdre el PP en les pròximes eleccions a Canàries, sinó també a seduir els ciutadans davant les reticències de diferents comunitats autònomes a estendre pràctiques com el 'fracking', la polèmica nova tècnica de fractura hidràulica per a l'obtenció de gas. Tant Catalunya (de forma indirecta), com Cantàbria, Navarra o La Rioja han prohibit aquesta pràctica, mentre que Andalusia ha aprovat una moratòria de la legislació de dos anys. El govern espanyol ha respost per la via de la justícia i el Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat o suspès cautelarment les lleis autonòmiques 'antifracking'. La Generalitat ha decidit desobeir el TC i mantindrà la prohibició.