Cañadas promet un Cercle d’Economia "més transversal" en el primer acte preelectoral
Lamenta que la institució hagi "perdut brillantor" i demana mirar menys cap a Madrid i més al Mediterrani i el nord d'Àfrica
El Cercle d’Economia celebrarà eleccions amb dos candidats per primera vegada a la història i, per tant, res serà com abans. I com que no hi ha protocols ni hàbits consolidats, cada candidat farà una mica el que li dicti la intuïció.
Una de les candidates, Rosa Cañadas, ha estat la primera en iniciar els actes preelectorals amb un dinar en què ha destacat els tres punts forts de la seva candidatura: un Cercle "més transversal", "obert al Mediterrani" i liderat per una dona. Cañadas ho ha explicat en un dinar organitzat per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició al qual han assistit diversos membres d’aquesta acadèmia, així com socis del Cercle. A mitjans de maig se celebrarà un altre dinar amb Jaume Guardiola, l’altre candidat que aspira a presidir la institució.
Cañadas ha restat importància al fet que es facin eleccions per primer cop: "És sa el que està passant", ha defensat abans de negar que això pugui suposar un trencament intern. "Quin sentit té escollir els candidats a dit?", s’ha preguntat.
Pel que ha explicat la candidata, el Cercle ha deixat enrere els seus millors moments: "Ha perdut una mica de brillantor, veu i presència. Ha faltat molta reflexió i pensament en temes on el Cercle hauria d’haver estat més present". Tot i que no ha volgut detallar gaire a quins temes es referia, ha insistit repetidament en el Mediterrani ("Hem de deixar de mirar amb complex cap a Madrid i mirar cap al Mediterrani") fins al punt de reconèixer que, en aquest tema, és "molt pesada". O també al nord d’Àfrica, especialitat de Cañadas. Ella va ser la creadora de la fundació Tanja, que té per objectiu fomentar el mutu coneixement entre el Marroc i Espanya, i considera que els esdeveniments dels últims mesos (amb el conflicte amb Algèria i el reconeixement de la sobirania marroquina sobre el Sàhara) demostren la importància d’entendre aquest territori.
Cañadas ha insistit molt en la transversalitat, tot i que no ho ha detallat gaire més enllà d’explicar que –antigament– consensuar una de les famoses notes d’opinió del Cercle era difícil per la necessitat de satisfer totes les sensibilitats presents a la junta. No ho ha dit explícitament, però de les seves paraules es desprèn que actualment a les notes d’opinió pesa molt el que pensa el president actual, Javier Faus. També ha dit que vol incorporar més joves ("per sota de 30") a la junta.