Energia

La Cambra xifra en 59.000 M€ el cost de la descarbonització de Catalunya

La presidenta reclama un esforç de totes les administracions i desencallar els projectes actuals

La transició energètica i la descarbonització de l'economia té un cost. La Cambra de Comerç de Barcelona, en un ampli estudi, l'ha volgut quantificar: per complir els objectius de zero emissions de cara al 2050 a Catalunya, caldrà fer des d'ara fins a meitats de segle una inversió de 59.024 milions d'euros. "Un objectiu possible i factible, però cal una voluntat clara", segons el cap d'estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per arribar-hi, cal "un esforç de totes les administracions", ha indicat la presidenta de la Cambra, Mònica Roca. La màxima responsable de l'entitat no ha volgut valorar el nou decret de renovables de la Generalitat com a eina per aconseguir aquesta fita. "El decret depèn molt de com s'apliqui", ha indicat Roca, que ha deixat clar que Catalunya no pot dependre energèticament d'altres territoris i ha destacat que el Principat va per darrere d'Europa i del conjunt de l'Estat en renovables. També ha recordat que el Govern ja té sobre la taula projectes suficients per assolir els objectius per al 2030 (13 gigawatts) i que el que cal és desencallar-los.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi constata que la potència addicional de fonts renovables a instal·lar fins al 2050 portaria a ocupar 576.254 hectàrees, quasi el 18% de la superfície de Catalunya. Per això, Roca ha reclamat tenir en compte el territori sense "que això aturi els projectes", alhora que tant ella com Rovira han indicat que la superfície es podria reduir significativament amb l'eòlica marina, la fotovoltaica en teulades i en cobertes d'indústries i altres solucions.

La xifra total d'inversió de l'estudi només es refereix a la implantació de renovables, bàsicament fotovoltaica (60% de la nova implantació) i eòlica (40%), però no es tenen en compte altres inversions que serien necessàries per a la plena descarbonització, com l'electrificació de tot el transport, les inversions en emmagatzematge, eficiència i altres aspectes. L'estudi constata que les emissions per càpita a Catalunya són inferiors a la mitjana espanyola i europea. Això, però, respon al pes de l'energia nuclear, responsable de més de la meitat de l'electricitat de Catalunya. Com que les centrals nuclears es desconnectaran abans d'una dècada, la necessitat de renovables serà més gran.

Cargando
No hay anuncios

El salt necessari

L'informe destaca que, a més de les inversions, per a la descarbonització caldrà intensificar l'eficiència i accelerar el canvi productiu, cultural i econòmic. La Cambra ha quantificat les necessitats futures: caldrà passar d'una generació renovable de 9 terawatts hora (TWh) el 2020 a 115,6 TWh el 2050, i d'una potència instal·lada en renovables de 4.092 megawatts (MW) actuals a 67.071 MW.

Cargando
No hay anuncios