AGENTS SOCIALS

La Cambra, a favor d’una aturada de país; CCOO, en contra

El sindicat se suma a les patronals en el rebuig a la vaga

Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç, en una imatge recent.
i àlex Font Manté
03/10/2019
2 min
11
Regala aquest article

BarcelonaEmpresaris a favor d’aturar l’economia i sindicats en contra. Si no és el món al revés, s’hi assembla molt. Els actors econòmics ja s’estan posicionant de cara a la sentència, la del judici al Procés, que els pròxims dies sacsejarà la política catalana i espanyola. Els últims a posicionar-se han estat la Cambra de Comerç de Barcelona i el sindicat CCOO. Els primers estan d’acord en seguir “la resposta unitària que les institucions i la ciutadania” decideixin dur a terme en cas que la sentència sigui condemnatòria, una resposta que ja es dona gairebé per fet que inclourà una aturada de país en línia amb les que ja hi va haver l’octubre i el novembre del 2017. El sindicat, però, ho rebutja, perquè creu que pot comportar “confrontació” als centres de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des d’abans de l’estiu la Cambra està controlada amb majoria absoluta pels empresaris aglutinats al voltant d’Eines de País, que tenen 31 de les 60 cadires. Quan dimecres es va proposar el suport a la resposta unitària a la sentència, Eines de País fins i tot va aconseguir dos suports més (els vots a favor van arribar a 33), mentre que només hi va haver un vot en contra. La resta de membres del ple es van abstenir (va ser el cas de 6 membres), o no van assistir a la reunió (fins a 7 membres no hi van anar), i una dotzena més va decidir no participar en la votació, fet que segons algunes fonts es deu a la incomoditat per haver de pronunciar-se sobre aquesta qüestió. Encara hi ha un últim membre que no va votar, el Gremi d’Hotels de Barcelona, perquè ha sigut l’últim en incorporar-s’hi i no formarà part del ple fins a la pròxima reunió.

De moment, la Cambra barcelonina és la institució empresarial més rotundament a favor de les mobilitzacions post-sentència. La Cambra de Terrassa, per exemple, va rebutjar l’aturada de país com a resposta. Això sí: la institució vallesana va demanar “l’absolució dels presos polítics” i va acordar que no participarà en actes organitzats per l’Estat mentre els líders independentistes segueixin empresonats.

Les dues principals patronals, Foment del Treball i Pimec, també han rebutjat l’aturada de país. La primera ja va ser fortament bel·ligerant amb les vagues que hi va haver el 2017 i fins i tot les va arribar a portar als tribunals al considerar que es tractava de vagues polítiques i sense cobertura legal. Els jutges, però, van decidir que no tenia raó i van autoritzar les vagues. Ara, Foment segueix sostenint els mateixos arguments: “És una vaga convocada per raons merament extralaborals, malgrat que recauran repercussions econòmiques d’enorme gravetat sobre empreses, ciutadans, treballadors i erari públic”, va afirmar dimecres en un comunicat.

En la mateixa línia, Pimec també diu que es tracta d’una vaga política i afirma que està estudiant quina és “la millor actuació en cada moment” davant d’unes “previsibles sentències que no agraden gens”, segons va dir ahir el seu president, Josep González, a TV3.

stats