La Cambra demana contenir les pujades de sous davant la inflació
L'ens empresarial rebaixa lleugerament les previsions de creixement per a Catalunya a l'espera que ho facin els organismes oficials
Barcelona"Contenir els increments de salaris". Aquesta és la idea que ha transmès la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, per evitar danyar la recuperació de l'economia després de la pandèmia, actualment afectada per una forta pujada de preus de primeres matèries i de l'energia. L'organisme ha rebaixat dues dècimes, fins al 6,1%, tant la seva previsió de creixement per a l'economia catalana d'aquest 2021 com per a l'any vinent, en comparació amb els seus últims pronòstics, publicats al mes de juliol.
En el cas del 2022, doncs, el producte interior brut (PIB) català creixerà, segons els seus càlculs, un 6,5%. No obstant, Joan Ramon Rovira, cap dels serveis d'estudis de la Cambra, ha avançat que "amb tota probabilitat" aquestes xifres s'hauran de tornar a revisar encara més a la baixa a mesura que també ho facin els organismes oficials, especialment l'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat, que és una de les bases per a les prediccions que l'ens cameral elabora juntament amb la Universitat de Barcelona.
De fet, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) considera massa optimistes els auguris de l'Idescat i, per extensió, de l'executiu català, sobre aquest any, per al qual espera un increment de l'activitat econòmica del 6,4%, però dona per bona aquesta mateixa xifra de cara al 2022. Per la seva banda, l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'equivalent estatal de l'Idescat, ja va retallar sensiblement, del 2,8% a l'1,1%, el creixement del PIB espanyol que havia calculat per al segon trimestre, mentre que aquesta setmana la mateixa Airef també va rebaixar les seves previsions espanyoles i el Banc d'Espanya va advertir que en la pròxima actualització també haurà de disminuir notablement les perspectives per al conjunt de l'Estat. "Les dades encara no estan recollint tot el que està passant", ha comentat Rovira sobre els diferents indicadors macroeconòmics, cosa que, ha dit, dificulta l'elaboració de prediccions.
La Cambra ha presentat el seu informe trimestral de conjuntura econòmica, en el qual destaca que la recuperació aquest 2021 és un fet consumat, tot i que de cara a finals d'any i de cara a l'any vinent hi ha dos elements clau que afegeixen incertesa al context econòmic i que poden frenar el creixement: els increments de preus i els problemes d'abastiment, especialment a la indústria.
Les pujades de preus són el que més preocupa a la Cambra, i tenen diverses arrels. D'una banda, hi ha una forta pujada dels preus de l'energia, sobretot el petroli i el gas natural, fruit en gran part de factors geopolítics, sobretot amb el gas. En el cas d'Espanya, la reforma del mercat elèctric també ha incrementat el preu de l'electricitat.
En segon lloc, hi ha els problemes de logística que han afectat el comerç internacional i han apujat els preus del transport de contenidors i, en tercer, els límits de producció de certes primeres matèries i de components industrials –el cas paradigmàtic serien els microxips usats en automoció–, que han alentit o paralitzat la producció de certes indústries i que alhora han augmentat els costos. En aquest context, els costos de producció de la indústria s'han disparat, tot i que de moment aquest fet ha repercutit poc en els preus finals que paguen els consumidors.
Malgrat això, Rovira ha destacat que, segons l'enquesta de clima empresarial de la Cambra i l'Idescat, més d'un 25% dels empresaris de sectors com la indústria, la construcció i el comerç admeten haver apujat els preus durant el tercer trimestre d'aquest any i una xifra similar espera fer-ho durant el quart trimestre. Segons Rovira, cal evitar que la inflació "s'enquisti", ja que el perill és que les pujades de preus esdevinguin "estructurals".
Preocupació per una espiral inflacionista
Enfront de la inflació, la Cambra detecta dues opcions. D'una banda, hi ha el que Rovira descriu com "el mal menor", que seria que els preus creixessin i els salaris no s'hi ajustessin. Això provocaria que els treballadors catalans patirien "una pèrdua de poder adquisitiu" que, a més, tindria un impacte negatiu sobre l'economia, ja que el consum de les famílies cauria i això rebaixaria el creixement. Per contra, si els salaris sí que creixessin al mateix ritme que la inflació, hi hauria el risc d'entrar en una espiral inflacionista que portés a un estancament de l'economia mentre els preus pugen.
Rovira considera que "no estem aquí", és a dir, que no sembla que les pujades de preus a escala internacional hagin de ser permanents, com tampoc sembla que hi hagi un increment generalitzat de sous a Catalunya per compensar la inflació. La Cambra destaca que, de mitjana, els sous pactats han crescut un 1,5% entre el gener i el setembre, mentre que la inflació interanual ha superat el 4% a Catalunya en els últims mesos. Malgrat això, la presidenta de la Cambra ha insistit que, tot i ser "una mesura molt dura", cal evitar que els salaris augmentin per evitar aquesta espiral inflacionista. A canvi, però, Roca ha dit que les administracions han de "compensar temporalment els col·lectius més afectats" per les pujades de preus –especialment els preus de l'energia–, sobretot si són col·lectius vulnerables.
Malgrat aquestes preocupacions, però, Rovira ha destacat que l'economia catalana es recupera per "un bon camí". "L'evolució dels preus contrasta amb l'evolució de l'economia, que és prou positiva", ha comentat. En aquest sentit, el cap d'estudis de l'ens cameral ha recordat que el nombre d'assalariats que no estan afectats per ERTO porta mesos creixent i arribarà als nivells d'abans de l'esclat del covid "de cara al 2022". Així mateix, la majoria d'empreses catalanes ja "tenen nivells de facturació prepandèmia", tot i que la confiança empresarial s'ha "moderat" amb vista al quart trimestre d'enguany després de mesos a l'alça.