BarcelonaEls pitjors auguris de la Cambra de Comerç de Barcelona sobre l'evolució de l'economia s'estan a punt de complir. L'entitat empresarial ha estimat que l'economia catalana es desplomarà aquest 2020 un històric 12,7%, una xifra que entra dins els pitjors escenaris previstos fa només tres mesos.
Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Al juliol el servei d'estudis de la Cambra va situar la caiguda del producte interior brut català en una forquilla entre el 10,3% i el 13% en el cas de rebrots grans, per la qual cosa el 12,7% que acota ara és força més a prop de l'escenari més advers que no pas del pronòstic més optimista. Amb tot això, la taxa d'atur serà del 17,5% el 2020 i baixarà fins al 13,6% el 2021, encara per sobre de l'11% de l'any passat.
Malgrat la forta patacada econòmica que patirà Catalunya, el president de la Cambra, Joan Canadell, ha volgut posar "una nota d'optimisme" en el sentit que l'economia recuperarà una part del terreny perdut el 2021, amb un creixement del 6,7%, que pot ser superior si s'hi afegeixen els 31.700 milions en fons provinents de la Unió Europea per a la recuperació i si es mobilitza una part de l'estalvi de les famílies, que l'informe xifra en 12.000 milions.
Les raons per les quals el PIB es desplomarà un 12,7% –segons la Cambra– són diverses. La primera és precisament que el consum familiar caurà un 11,1%, d'acord amb les estimacions, amb el consegüent impacte negatiu sobre l'activitat empresarial, que patirà una caiguda de vendes. Les famílies estan reduint la despesa per dues raons: en primer lloc, perquè a moltes llars entren menys ingressos –perquè tenen membres a l'atur o en ERTO– i, en segon lloc, perquè directament han hagut de consumir menys per culpa dels confinaments, ja que molts comerços van estar tancat durant setmanes. "Hi ha famílies que no han pogut consumir perquè no han pogut. És aquest consum el que s'ha d'incentivar", ha assegurat Joan Ramon Rovira, cap del servei d'estudis de la Cambra.
Aquesta reducció dràstica del consum privat no es compensarà amb el consum públic. La despesa de les administracions pujarà un 4,3% el 2020, però no prou per compensar la falta de despesa de les famílies. La mala conjuntura i les perspectives incertes també afectaran la inversió de les empreses, que pot arribar a davallar un 17,3%.
Punxada del turisme
Una segona causa de la caiguda econòmica és la mala temporada turística d'aquest estiu, que ha deixat tocat un dels principals motors de l'economia catalana en l'època de l'any on acumula una gran part dels ingressos. De fet, els indicadors de confiança en sectors com l'hostaleria i el transport, molt dependents de l'arribada de turistes, van patir fortes caigudes des de l'esclat de la pandèmia, malgrat recuperar-se de cara al quart trimestre de l'any.
Canadell ha afirmat que les administracions han de posar el màxim esforç en aconseguir recuperar tot el turisme que es pugui els pròxims mesos i ja un cop la pandèmia estigui plenament controlada (amb una vacuna o millors tractaments). "Hem de recuperar tot el que puguem –ha dit–. Ja hi haurà el moment més endavant de tenir el debat sobre si [el turisme] té uns costos" per a la ciutat de Barcelona i el conjunt del país.
En aquest sentit, Canadell creu que "més val passar-se d'èxit" i que s'haurien d'estudiar projectes d'ús d'intel·ligència artificial per "modelar la crida al turisme" i "redistribuir el turisme a altres emplaçaments del país" per reduir la pressió a les regions on es concentra actualment, com Barcelona i alguns municipis de la costa.
Finalment, la mala situació de l'economia mundial també s'ha notat en les exportacions, que la Cambra pronostica que es reduiran un 21,6%, mentre que les importacions cauran un 16,5%.
El BBVA preveu una recuperació llarga
Per la seva banda, el departament de recerca del BBVA també ha publicat les seves estimacions macroeconòmiques, en aquest cas per a l'economia espanyola. El banc ha deixat el seu pronòstic de caiguda del PIB espanyol en l'11,5% per al 2020, amb una recuperació del 6% l'any següent, un punt inferior al previst fa alguns mesos. Això vol dir que preveu una recuperació més lenta de l'esperada quan es van aixecar les mesures de confinament al conjunt de la UE.
103 M€ d'ajudes per a la restauració
La Cambra ha xifrat en uns 103 milions d'euros l'ajuda que la Generalitat hauria de donar al sector de la restauració per compensar pel tancament de dues setmanes de bars i restaurants decretat aquests dies. Inicialment el Govern va prometre 40 milions "ampliables" a xifres superiors, segons el vicepresident Pere Aragonès, una quantitat que l'ens empresarial considera insuficient. La Cambra considera que les vendes dels negocis afectats directament per la mesura cauran 343 milions d'euros, als quals cal afegir 196 milions més en facturació perduda en altres sectors afectats indirectament. En total, doncs, una pèrdua de 539 milions en facturació per a les empreses. Així mateix, el tancament dels locals reduirà en 233 milions el consum familiar i d'empreses en aquest camp, als quals cal afegir 133 milions més indirectes.
ARANWS20201016_0042La restauració espera pèrdues milionàries per les noves restriccions
Per pal·liar aquest cop, la Cambra creu que la Generalitat hauria d'incrementar el suport al sector fins a 103 milions: 32 milions per compensar pèrdues i 72 milions per fer front a pagaments de serveis externs, com ara aigua, gas i llum dels locals, lloguers, assegurances, serveis bancaris i altres. A més, creu que els ajuntaments hi haurien de col·laborar amb l'aprovació d'exempcions de taxes municipals, per exemple l'IBI, per un valor total de 2,5 milions. Si a aquestes ajudes públiques s'hi afegeixen 125 milions que el sector s'estalviarà en matèria de salaris gràcies als ERTO, el sector rebria uns 333 milions d'euros que quasi compensarien la caiguda de facturació prevista de 343 milions.