Un sanejament de 5.249 milions
Avui fa un any que l'Estat va intervenir la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). El 8 de desembre del 2011 va ser adjudicada al Banc Sabadell, en un procés en què el banc català es va quedar finalment sol en la subhasta. Amb tot, va faltar el vistiplau de la Comissió Europea (CE) i, de fet, el banc que presideix Josep Oliu no va passar a gestionar l'antiga caixa alacantina fins al 30 de maig. Però, entremig, el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), l'organisme finançat pel conjunt de bancs espanyols, ha hagut d'assumir el sanejament de la CAM, que ha arribat als 5.249 milions d'euros.
L'entitat amb seu a Alacant va ser intervinguda el 22 de juliol de l'any passat per culpa de l'acumulació d'actius immobiliaris. El Banc d'Espanya, a través de Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) va capitalitzar de manera urgent l'entitat amb 2.800 milions, una quantitat que al final ha pagat l'FGD.
"El pitjor del pitjor"
En paral·lel a la neteja i a la subhasta, les sospites sobre la gestió de la cúpula de l'entitat van acabar amb l'obertura d'un procés judicial a l'Audiència Nacional, amb les acusacions dels delictes d'estafa, manipulació del preu de les coses i apropiació indeguda. La directora general, María Dolores Amorós, va ser acomiadada, i actualment l'Audiència li ha retirat el passaport. Fins i tot l'exgovernador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va titllar la gestió a la CAM com "el pitjor del pitjor".