Calviño es resisteix a finançar el rearmament d'Europa: “Hem fet rècord amb inversions verdes”
El BEI només destina 1.000 milions de 89.000 a defensa, tot i la pressió dels estats membres
![Calviño en la roda de premsa d'aquest dijous al matí a Brussel·les.](https://static1.ara.cat/clip/d9077d8f-0b04-4be0-9b94-fff622637538_source-aspect-ratio_default_0.jpg)
![](https://static1.ara.cat/ara/public/file/2023/0110/13/gerard-fageda-b12e1e5.png)
Brussel·lesEuropa s'està rearmant a marxes forçades. La gran majoria de líders de la Unió Europea insisteixen que cal multiplicar la despesa en defensa i recuperar l'autonomia militar europea davant l'expansionisme rus i el retorn de Donald Trump. I, amb aquest objectiu entre cella i cella, els estats membres van recórrer al braç financer de la UE, el Banc Europeu d'Inversions (BEI), per modificar el seu mandat i desviar part dels fons per a la transició energètica a projectes sobre tecnologies que poden tenir un ús militar, com ara drons, ciberseguretat i control de fronteres. Tanmateix, l'organisme que dirigeix l'exvicepresidenta del govern espanyol Nadia Calviño, l'any passat només va destinar 1.000 milions d'euros, dels 89.000 milions del seu pressupost, a defensa i seguretat.
Pel que fa a l'any que ve, la líder socialista ha anunciat que el BEI preveu duplicar la xifra destinada a projectes que puguin tenir alguna finalitat militar. Així doncs, passarà de 1.000 milions a 2.000. Tot i això, continua representant una part molt petita de les inversions de l'organisme financer de la UE, sobretot tenint en compte les exigències d'una part majoritària dels caps d'estat i de govern europeus.
De fet, durant la primavera de l'any passat els líders dels estats membres que senten més a prop l'amenaça que suposa el règim de Vladímir Putin, com són en general els de l'Europa de l'Est, els bàltics i els escandinaus, van pressionar perquè el BEI pogués finançar directament tecnologies militars. Aquestes pressions contrasten, per exemple, amb les dels països del sud d'Europa, com Espanya, que miren amb recança l'augment del discurs bel·licista dins la mateixa UE.
En aquest sentit, Calviño ha evitat respondre en més d'una ocasió per què no ha incrementat més la inversió en defensa i si preveu que en un futur els estats membres tornin a modificar el mandat del BEI perquè financi directament projectes únicament de caràcter militar, sense que hagin de tenir cap ús civil. Finalment, no se n'ha pogut estar i ha recordat que, almenys a hores d'ara, el rol de l'organisme que presideix no està centrat en el rearmament de la Unió Europea: "No som el ministeri de Defensa, som el Banc Europeu d'Inversions".
Amb tot, l'exvicepresidenta i ministra d'Economia espanyola ha assegurat que no ha rebut crítiques dels líders europeus ni del mateix secretari general de l'OTAN, Mark Rutte. Tot i això, cal recordar que l'ex primer ministre neerlandès ha recollit el guant de Trump i ha multiplicat la pressió als aliats europeus els últims dies perquè incrementin de manera substancial la despesa militar. Fins i tot, ja parla d'imposar que els estats hagin de destinar obligatòriament almenys el 3% del producte interior brut (PIB) a defensa. Actualment és del 2% i hi ha països, com Espanya, que encara es troben a l'1,28%.
Calviño reivindica el Banc Verd
En canvi, la líder socialista ha reivindicat el finançament del BEI en iniciatives d'energia renovable, sostenibilitat del medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic. "Hem fet rècord, prop del 60% de les nostres inversions [uns 51.000 milions d'euros] han estat per a la transició verda", ha destacat Calviño. De fet, aquest organisme, que la premsa internacional ha batejat amb el sobrenom del Banc Verd, es manté encara com el gran finançador del pla ecologista de Brussel·les.
La presidenta del BEI tampoc ha desaprofitat l'ocasió per fer un discurs que cada vegada és més minoritari dins la Unió Europea. Ha pronunciat un petit al·legat en favor del lliurecanvisme en contraposició a la deriva proteccionista mundial i, també, del mateix bloc europeu. Així doncs, ha argumentat que el "multilateralisme" històric de la UE ha permès "la pau durant 80 anys" i ha assenyalat que l'organisme financer que presideix pretén continuar "expandint el desenvolupament i la llibertat" a tot el planeta a través d'inversions econòmiques i llaços comercials. "Aquest és el nostre rol al món", ha reivindicat Calviño.