Economia07/10/2019

Calviño no descarta ara rebaixar la previsió de creixement

La ministra d'Economia en funcions advoca per una negociació europea davant els aranzels de Trump

Ara
i Ara

BarcelonaEl govern espanyol està acabant el quadre macroeconòmic i fiscal que ha d'enviar a Brussel·les d'aquí uns dies, però, pel que ha insinuat Nadia Calviño en una entrevista aquest dilluns a la Cadena SER, inclourà una nova revisió a la baixa del creixement econòmic del país. La xifra està ara situada en un 2,2%, i l'última vegada que la ministra d'Economia en funcions va pronunciar-se sobre el tema, al juliol, va ser per anunciar que la revisaria a l'alça.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L'INE ha revisat a la baixa el creixement des del 2016, i això ens ha canviat la base de referència", ha justificat Calviño. Tot i això, la portaveu socialista no ha confirmat el moviment, i ha argumentat que prefereix esperar que l'autoritat independent pertinent faci la seva valoració oficial.

Cargando
No hay anuncios

La ministra ha insistit, però, que no som davant d'un escenari de crisi a curt termini. "Els fonaments de l'economia espanyola ens han de fer ser més prudents, sense caure en l'optimisme desenfrenat, però sent optimistes i moderats en les nostres previsions", ha dit. Segons ha assenyalat, l'economia del país està en fase expansiva i el PIB segueix creixent, tot i fer-ho més lent, trimestre rere trimestre.

El problema de la incertesa internacional

Nadia Calviño ha assegurat que la conjuntura internacional pesa "cada vegada més" a Espanya. Segons l'economista, el país està "capejant" la situació perquè el creixement és molt més equilibrat que fa uns anys, però no es pot ignorar la influència del sector exterior.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns mateix, l'oficina federal d'estadístiques alemanya ha fet públic que les comandes de la indústria del país en qüestió van registrar el passat mes d'agost un nou descens com a conseqüència de la debilitat de la demanda domèstica. Respecte al juliol la xifra cau un 0,6%, respecte a l'agost del 2018 ho fa un 6,7%.

Cargando
No hay anuncios

Ara, però, el que més preocupa és l'increment de preu dels aranzels a les exportacions europees cap als Estats Units anunciat la setmana passada per l'administració Trump. En aquest sentit, Calviño ha assegurat que cal una resposta "immediata i vigorosa" davant d'un "comportament molt injust". Per a ella, l'escenari ideal passa per l'establiment d'un marc de negociació entre la Unió Europea i els EUA per "evitar l'escalada de les tensions comercials". La posició del govern, segons ha explicat, serà donar suport al que es decideixi en l'àmbit europeu.

Tot i això, la ministra d'economia en funcions ha recordat que l'Organització Mundial del Comerç hauria de publicar a curt termini un posicionament també en contra a les ajudes que el govern nord-americà va concedir a Boeing.