L'impacte de la pandèmia

Calviño admet que l'impacte de la tercera onada ha sigut important i estudia revisar a la baixa el creixement econòmic

La vicepresidenta econòmica avança que les dades de l'atur al març seran negatives

MadridLa tercera onada del coronavirus ha tingut un impacte més fort sobre l'economia espanyola que la segona i amenaça amb moderar el creixement del PIB previst per aquest any. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha reconegut aquest dilluns que el mes de març "no ha sigut positiu" per a l'ocupació i ha posat fi a un trimestre "molt dur" per a l'economia. El coronavirus i altres factors, com el temporal Filomena, han sigut negatius per al consum, segons ha destacat Calviño en una entrevista a RNE.

Inscriu-te a la newsletter Tot va lent, fins que va de pressaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La ministra d'Afers Econòmics no ha descartat que l'executiu de Pedro Sánchez hagi de revisar a la baixa la previsió de creixement, tot i que tampoc ho ha volgut confirmar. En tot cas, el ministeri d'Economia es planteja revisar les previsions per integrar-hi nous elements, tant positius –com ara la recuperació econòmica mundial– com negatius.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara el govern espanyol s'ha resistit a retocar les previsions del 2021, que apunten a un creixement del 7,2% del PIB sense tenir en compte les ajudes europees. Si es comptabilitza l'impacte del pla de recuperació, l'executiu calcula que el creixement pot arribar al 9,8%, una xifra molt per sobre de les estimacions de les grans institucions espanyoles i internacionals. El Banc d'Espanya ha moderat recentment la previsió de creixement per a aquest any fins al 6%, una xifra substancialment més baixa, sobretot tenint en compte que el supervisor bancari comptabilitza el possible impacte dels fons europeus, però és menys optimista respecte al seu impacte en el PIB d'enguany. El Fons Monetari Internacional també va rebaixar al gener la previsió per a Espanya per al 2021, passant del 7,2% inicial al 5,9% del PIB, una xifra també molt allunyada del que estima el govern de Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Segons Calviño, tot i que el març ha sigut complicat per al mercat laboral, "ha anat de més a menys" i al final de mes les filiacions a la Seguretat Social i la reincorporació de treballadors que estaven en expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) han augmentat. El govern espanyol té previst publicar aquest dimarts les dades de l'atur del març, que la vicepresidenta econòmica ja ha deixat clar que no seran bones. Amb tot, el govern pronostica que després d'un primer trimestre amb indicadors econòmics pitjors dels previstos l'economia anirà millorant progressivament i el creixement serà "intens" durant la segona meitat de l'any. L'executiu confia que el procés de vacunació, que s'accelerarà a partir d'aquest mes, sigui clau per a la recuperació econòmica. "Hem vist que economia i salut van de la mà", ha destacat.

El govern espanyol té previst allargar més enllà del 31 de maig els ERTO per la pandèmia, però la ministra d'Economia ha precisat a la mateixa entrevista a RNE que la nova pròrroga hauria d'incorporar alguna fórmula per estimular la reincorporació dels treballadors. "El que hem de fer és ajustar els paràmetres per estimular la reactivació, per afavorir la reincorporació dels treballadors", ha subratllat.

Cargando
No hay anuncios

Ajudes directes

La vicepresidenta econòmica també ha anunciat que el govern espanyol està disposat a estudiar estendre les ajudes directes incloses en el paquet d'11.000 milions d'euros per a empreses i autònoms (dels quals 7.000 milions són ajudes directes) a sectors inicialment exclosos, tal com reclamen partits de l'oposició. El decret aprovat per l'executiu es tramitarà al Congrés com a projecte de llei, cosa que obre la porta a introduir-hi modificacions. "Estem disposats i oberts al fet que en el tràmit parlamentari es puguin ajustar els paràmetres de concessió o donar més marge d'actuació a les comunitats autònomes" en la seva gestió, ha assenyalat.