CaixaBank tancarà una de cada cinc oficines en tres anys
L’entitat espera augmentar la rendibilitat per sobre del 12%
LondresCaixaBank ha anunciat que suprimirà 831 oficines d’aquí al 2021, gairebé una de cada cinc de les 4.461 que té actualment a Espanya. El motiu, principalment, és que el banc considera que en un període de tres anys el 70% dels seus clients seran principalment digitals. Aquest fenomen, acompanyat de l’aposta per oficines 'store' més grans, tindrà un impacte en l’ocupació, però l’entitat no l’ha concretat.
La cúpula del banc, liderada pel president, Jordi Gual, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, es va traslladar ahir a Londres per presentar davant els grans inversors i els principals analistes el seu full de ruta d’aquí al 2021. El banc va concretar que el nombre d’oficines baixarà en un 18% en els pròxims tres anys, l’equivalent a 800 oficines. Segons l’entitat, això no significa que el 18% dels treballadors també perdin la feina, perquè també s’estan fent “oficines més grans que necessiten més personal”, segons va explicar Gortázar. De fet, el banc accelerarà la transformació digital i apostarà pel model d’oficina 'store' duplicant-ne el nombre i arribant a les 600 el 2021.
Però l’entitat no va concretar de quant serà la reducció de personal que hi haurà. “Els canvis –va dir Gortázar– tindran com a resultat un excedent de plantilla al qual farem front de la millor manera possible amb els representants sindicals”. Segons el conseller delegat, la retallada de plantilla no serà del 18%, sinó que serà una xifra “substancialment menor”. Actualment el banc té 37.000 empleats.
L’entitat també va explicar que esperava assolir una rendibilitat sobre capital tangible (ROTE) superior al 12% d’aquí al 2021. Aquesta dada de rendibilitat, clau per als accionistes, suposaria una millora de l’actual: en els resultats del tercer trimestre, l’entitat que dirigeix Gonzalo Gortázar tenia una ROTE del 9,4%. De fet, durant el 2017 CaixaBank es va veure forçada a reduir l’objectiu de rendibilitat per al 2018, inicialment fixat al voltant del 12%-14%, per situar-lo cap al 10%.
Menys actius no estratègics
En el seu nou full de ruta, el grup preveu incrementar els ingressos 'core', els que depenen del negoci bancari, i reduir els actius no estratègics, situar la ràtio de morositat per sota del 3% i mantenir un dividend atractiu per als inversors, amb un objectiu de 'payout' (percentatge del benefici que es destina a dividends) per sobre del 50%.
CaixaBank va arribar a la cita en un moment dolç. L’evolució de les seves accions en els últims dotze mesos ha caigut lleument (un 0,6%), cosa que la converteix en el banc espanyol que més convenç els mercats. Al mateix temps, el Santander ha caigut un 20%, Bankia i el BBVA un 25% i el Sabadell un 29%.
L’entitat catalana, que va traslladar la seu a València ara fa un any, té el repte de seguir millorant els resultats en un moment del cicle econòmic en què les projeccions de creixement són menys optimistes. Durant el trienni que ara arrenca, CaixaBank i la resta del sector esperen beneficiar-se finalment de les pujades de tipus d’interès del Banc Central Europeu que encareixin el diner i afavoreixin la rendibilitat del negoci bancari.