CaixaBank guanya 1.700 milions d'euros el 2019, un 14% menys pel cost d'un ERO
És la primera vegada en set anys que l'entitat bancària obté menys beneficis que l'exercici anterior
ValènciaCaixaBank va guanyar el 2019 1.705 milions d'euros. La xifra és un 14% inferior a la de l'exercici de l'any anterior, cosa que l'entitat bancària ha atribuït aquest divendres al cost d'un expedient de regulació de l'ocupació (ERO) pactat amb els sindicats. Aquesta decisió va afectar 2.000 empleats i va suposar una despesa bruta de 978 milions d'euros. És, a més, la primera vegada des del 2012, quan la companyia va guanyar un 78% menys que l'any anterior, que CaixaBank obté menys beneficis que l'exercici previ.
Sense tenir en compte l'impacte de l'acord laboral, CaixaBank ha indicat que hauria guanyat 2.390 milions d'euros el 2019. Aquesta xifra implica un 20,4% més que el que havia guanyat el 2018. El negoci de la banca i les assegurances aporta la major part del benefici de CaixaBank, amb 1.060 milions, el banc portuguès BPI hi contribueix amb 332 milions i les participacions amb uns 313 milions d'euros més.
A més, el volum de negoci de l'entitat avança un 4,7% el 2019 fins a arribar a superar els 611.500 milions, i creix també el crèdit al consum (un 13,7%), que se situa en els 102.300 milions d'euros. Dins d'aquest apartat destaquen els plans de pensions, que s'incrementen un 14,7%. La cartera de crèdit sana va créixer per sobre del 2%, tot i que en el conjunt del sector el volum de crèdit viu segueix sense augmentar.
Gual descarta fusions
El president de l'entitat de l'estrella, Jordi Gual, ha descartat a la presentació dels resultats a València que el banc tingui en el punt de mira alguna compra o fusió amb altres bancs. "El pla de negoci 2019-2021 està basat en el creixement orgànic, tenim una entitat amb una mida, diversificació i presència territorial que ens permet competir i tenir èxit en aquest context", ha explicat. "Les distraccions de les fusions no ens interessen", ha rematat.
El financer català també ha explicat que sí que creu que la banca ha aprofitat el cicle de creixement econòmic dels últims anys: "S'ha aprofitat, el que passa és que aquest to positiu ha coincidit amb una política monetària excepcionalment laxa que s'ha prolongat durant molt de temps".
El conseller delegat del banc, Gonzalo Gortázar, ha apuntat, per la seva banda, que el banc descarta cobrar als particulars pels seus dipòsits, una mesura que sí que apliquen a empreses per compensar, en part, el cost que té per al banc dipositar els seus fons al Banc Central Europeu.
L'executiu madrileny ha posat números a la sortida de treballadors de l'entitat des del 2014. Segons ha apuntat, les sortides han afectat 5.000 empleats des d'aquell moment, amb la contractació de 2.000 treballadors joves per rejovenir la plantilla. Segons ha assenyalat, aquests nous contractes s'han fet sobretot a l'àrea de Barcelona.