Banca

CaixaBank pren distància en la pugna amb el Santander

La fusió amb Bankia reforça el lideratge del banc de l'estrella, però només en el mercat estatal

BarcelonaPoc abans que el projecte en comú entre CaixaBank i Bankia passés per la junta d’accionistes, matisava el president de la nova entitat, José Ignacio Goirigolzarri, que l’objectiu de la fusió no era crear el banc més gran d’Espanya. N’hi hagués d’altres o no, d’objectius, la qüestió és que l’han creat, tot i l'ERO que ha tancat aquesta setmana i que preveu l'acomiadament de 6.452 treballadors. De fet, CaixaBank ja tenia més empleats i oficines a Espanya que cap altre entitat i també gestionava més recursos de clients, però si abans el Santander (i en alguns casos el BBVA) li trepitjava els talons, ara no hi pot competir. 

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Val a dir que si el que es compara és la dimensió del grup sencer, contra el Santander hi ha poc a fer. El banc càntabre ha guanyat els primers tres mesos d’aquest any 1.608 milions d’euros, tres cops el que ha obtingut CaixaBank. Aquesta última es queda, això sí, amb el domini indiscutible del mercat nacional, on el banc capitanejat per Ana Botín només la supera en el segment de les pimes. 

Cargando
No hay anuncios

Clients

Sorpasso de CaixaBank després de la fusió 

El Santander té a Espanya 13,9 milions de clients, amb dades de finals del 2020. Són menys del 10% dels usuaris que agrupa a nivell mundial: en té prop del doble al Regne Unit i més del triple al Brasil. Així i tot, aquests gairebé 14 milions el feien llavors líder a Espanya. Per seguir-ho sent, però, hauria d’haver incrementat la seva clientela en més de 5 milions en tres mesos perquè CaixaBank compta, després de la fusió amb Bankia, amb 19,3 milions de clients a l’Estat. En aquest cas, però, són un 91% dels usuaris que té en total. La resta es concentren bàsicament a Portugal, on el banc opera sota la marca BPI. 

Cargando
No hay anuncios

Recursos de clients

L’entitat d’arrels catalanes dispara el volum un 40%

Curiosament, el valor econòmic d’aquesta cartera de clients més petita de CaixaBank col·locava ja llavors aquest banc per sobre del seu competidor. Aliar-se amb Bankia no ha fet més que accentuar la distància. A finals de l’any passat, els dipòsits, els fons d’inversió i de pensions i els patrimonis administrats pel banc vermell equivalien a 320.800 milions d’euros. Els productes i serveis que tenien contractats els clients de CaixaBank equivalien a 375.300 milions. Entre gener i març del 2021, la primera entitat ha fet créixer la xifra un 0,5%, fins als 322.300 milions. En el mateix període, amb els recursos de Bankia ja sumats, els de CaixaBank s’han disparat fins als 538.900 milions, un 40% més. 

Cargando
No hay anuncios

Actiu total

CaixaBank és gairebé dos cops el Santander (i el BBVA)

Amb tot, l’indicador definitiu per determinar la dimensió d’un banc és l’actiu total. Aquesta xifra inclou no només els diners que té disponibles, sinó les inversions fetes o el que preveu treure a temps vista amb productes o serveis ja contractats. D'acord amb aquesta premissa, el banc espanyol més gran dins l’Estat és CaixaBank. Ho era per poc abans de la fusió amb Bankia, però actualment l’actiu total del banc dirigit per Gonzalo Gortázar és de 624.000 milions d’euros. Aquest volum està a prop de duplicar els 355.485 milions d’euros que anota el Santander el primer trimestre, que estan fins i tot un pèl per sota dels 394.900 milions que registra el BBVA. El Banc Sabadell els mira a tots tres de lluny, amb un actiu inferior a 200.000 milions d’euros. 

Cargando
No hay anuncios

Beneficis

Un podi liderat per Goirigolzarri, amb els Botín en tercer lloc

Si d’Espanya cap enfora el Santander bat de lluny la resta amb el que guanya, els beneficis dins l’Estat el releguen a la tercera posició. La nova CaixaBank ha guanyat el primer trimestre 515 milions d’euros a Espanya, mentre que els beneficis del Banc Santander s’han quedat en 243 milions, també per sota dels 380 milions del BBVA. Dos anys enrere, abans de la pandèmia, CaixaBank liderava però amb el Santander trepitjant-li els talons i a uns 60 milions de distància del BBVA. 

Cargando
No hay anuncios

Nombre de treballadors

CaixaBank té 20.000 treballadors més que la resta

Sense tenir en compte l’efecte dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERO), que retallaran 6.452 llocs de treball a CaixaBank, 2.935 al BBVA, i que encara n’han de suprimir uns 1.700 més al Santander, la primera entitat supera de lluny les altres dues. Si en acabar l’exercici de l’any passat la diferència era com a molt d’uns 4.000 treballadors, ara CaixaBank en té uns 21.000 més que la resta. A Espanya i fins al març, aquesta entitat té contractats 46.630 treballadors. El BBVA en té 28.700 i el Santander, de nou tercer al podi, uns 25.400, xifra que ja recull les primeres 1.500 sortides per l’ERO. 

Cargando
No hay anuncios

Oficines

CaixaBank tindrà més o menys el doble d’oficines que la resta 

La xarxa d’oficines a Espanya reforça CaixaBank com a líder i retorna el segon lloc al Santander. L’entitat bancària associada al color vermell tenia al març 2.604 oficines repartides per tot l’Estat i el BBVA 2.366, que seran unes 500 menys quan s’apliquin els tancaments anunciats l’abril passat. Per sobre de totes dues hi ha altre cop CaixaBank, que té 5.895 sucursals, entre les seves i les que abans operaven sota la marca Bankia. El pla de l’entitat és tancar-ne, però, unes 1.500, retallada que no li fa perdre el lideratge. Per sota deixen el Sabadell, amb unes 1.600.

Cargando
No hay anuncios

Capitalització borsària

El Santander, el gran guanyador per als inversors

Tot i l’exhibició de múscul financer, comercial i laboral de CaixaBank a Espanya, sembla que els inversors donen més importància a l’activitat grupal. La capitalització borsària del Santander, és a dir, el valor de totes les accions que té en circulació el banc, és de 56.200 milions d’euros, la del BBVA és de gairebé 35.000 milions i la de CaixaBank, lluny de totes dues, de 20.900 milions d’euros. La del Sabadell està en 3.200 milions d'euros.