BANCA
Economia09/02/2017

CaixaBank ja controla el BPI

Paga 644 milions per passar del 45% al 85% del capital del banc portuguès

Xavier Grau
i Xavier Grau

LisboaCaixaBank ha aconseguit el control del BPI després de tancar ahir l’oferta pública d’adquisició (opa) amb una acceptació del 71,59% de les accions a què anava destinada, amb la qual cosa assoleix un 84,52% del capital del banc portuguès, del qual ja controlava un 45,2%. En l’opa, CaixaBank ha comprat 568 milions d’accions per 644,5 milions d’euros. Amb el resultat de l’opa es tanca un llarguíssim procés en el qual CaixaBank ha estat lluitant per aconseguir el control del BPI, que s’ha vist allargat, entre altres motius, per la llarga negociació amb la magnat d’Angola Isabel dos Santos, que era la segona accionista de l’entitat.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al setembre, en una junta d’accionistes, Isabel dos Santos va accedir a fer un pas enrere. L’abstenció de Dos Santos va permetre que s’aprovés anul·lar la limitació del dret de vot que llastava la gestió de CaixaBank al BPI, on només tenia un 20% dels drets de vot tot i controlar una porció del capital més gran, fet que donava molt poder a la multimilionària angolesa.

Cargando
No hay anuncios

Aquest pas era la condició necessària perquè CaixaBank llancés l’opa. El canvi de posicionament de Dos Santos va arribar després que el BPI accedís a cedir el control del banc angolès BFA a una societat controlada per la controvertida empresària.

CaixaBank ja va intentar sense èxit fer aquest pas el 2015. El BPI és el cinquè banc portuguès, amb uns actius de quasi 32.000 milions i uns recursos de clients gestionats de més de 27.800 milions, i va obtenir un benefici net de 147 milions.

Cargando
No hay anuncios

El desembarcament de CaixaBank comportarà canvis a la cúpula del banc portuguès, malgrat que, segons va dir ahir el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, mantindrà la seva marca i continuarà cotitzant a la borsa portuguesa. La data clau per als canvis serà la junta general del 26 d’abril, quan el fins ara president, Artur Santos Silva, deixarà el càrrec, i l’actual conseller delegat, Fernando Ulrich, passarà a ser el president de l’entitat.

Primer executiu de CaixaBank

Cargando
No hay anuncios

L’home fort del banc i conseller delegat serà Pablo Forero, directiu de CaixaBank. L’actual conseller delegat del BPI, Fernando Ulrich, va justificar el canvi perquè ara cal el “lideratge d’algú de CaixaBank”. “Jo no podia ser el protagonista de la transposició”, va dir Ulrich.

La presa de control de CaixaBank suposa la sortida dels accionistes de referència del BPI. El 15% que no controla queda a mans d’Allianz -segon accionista de l’entitat, amb el 8,43%- i els petits accionistes.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Santos Silva, encara president del BPI i fundador del banc, va admetre que els accionistes portuguesos no havien anat a les successives ampliacions de capital i, per tant, els fons els van aportar accionistes estrangers. Santos Silva va destacar que “el que interessa és que el banc tingui futur”. “No em preocupa gens ser una sucursal d’un banc espanyol”, va sentenciar davant la insistència de la premsa portuguesa.

L’operació tindrà algun cost més per a CaixaBank, ja que per millorar les ràtios de solvència el BPI farà una emissió de deute subordinat d’uns 225 milions d’euros, que CaixaBank està disposat a subscriure, segons va admetre Gortázar, que va destacar que aquesta operació és la primera en la qual CaixaBank pren el control d’una entitat fora d’Espanya. Hi haurà ajustos de personal que podrien afectar uns 900 empleats, va dir.

Cargando
No hay anuncios

Respecte a la possibilitat que CaixaBank intenti comprar Novo Banco (el banc sorgit de l’escissió de l’Espírito Santo), Gortázar va dir que els esforços se centraran ara “únicament i exclusivament” en el BPI. I respecte a la participació del 48% que el BPI té al BFA d’Angola, Gortázar va dir que les indicacions del Banc Central Europeu (BCE) per reduir aquesta participació no són vinculants i -va afegir- que se n’ha de parlar amb el soci d’Angola.