Finances

CaixaBank supera el 2020 amb guanys de 1.381 milions i la morositat controlada

Gual diu adeu al banc presumint de la gestió dels seus quatre anys com a president

CaixaBank va tancar el 2020 amb un benefici atribuït de 1.381 milions d'euros, un 19% menys que l'any anterior, quan va guanyar 1.705 milions. L'entitat va fer provisions per valor de 1.252 milions –91 l'últim trimestre– per anticipar-se a possibles impactes econòmics futurs provocats per la pandèmia del covid-19. "En el context actual són resultats que valoro molt", ha dit Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat, en referència a l'última presentació del banc català abans d'absorbir Bankia.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entitat va tancar l'any amb un volum de negoci (crèdits i recursos de clients) de 659.332 milions d'euros, el seu rècord històric, un 7,8% més que el 2019. El crèdit brut a clients va assolir els 243.924 milions d'euros, un 7,3% més, principalment perquè se n'han ofert més a empreses (+16,6%) i al sector públic (+42,3%). Aquest augment també es dona sense tenir en compte els crèdits ICO. Durant el 2020, CaixaBank ha aprovat 388.641 peticions de moratòria als seus clients, el 26% del total a Espanya, que afecten una cartera d'11.097 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Respecte al negoci bancari, els ingressos bàsics van baixar només un 0,1% i es van assolir els 8.310 milions d'euros. El marge d'interessos va caure un 1%, fins als 4.900 milions d'euros, sobretot per la baixa aportació de la renda fixa i el descens dels ingressos dels préstecs, ja que el tipus d'interès aplicat –especialment en els vinculats a l'ICO– és molt més baix. A més, també van caure els ingressos vinculats al crèdit al consum. Els ingressos per comissions van ser de 2.576 milions (-0,9%), una caiguda vinculada a la baixa activitat econòmica. L'aportació de la cartera de participades es va reduir un 22,8%, fins als 454 milions d'euros.

Resistents al covid

El principal banc català ha assolit també el seu rècord històric de liquiditat, amb uns actius líquids de 114.451 milions d'euros, 25.024 milions més que l'any anterior, gràcies a la generació pròpia i a l'aportació dels col·laterals del BCE. Malgrat la situació econòmica, la ràtio de morositat es va reduir 30 punts bàsics, fins al 3,3%, mentre que la cobertura ha crescut fins al 67%. Aquesta és potser una de les dades més positives de l'any de l'esclat de la pandèmia per a l'entitat catalana amb seu a València: els temuts impagaments per part dels clients no només no s'han disparat, sinó que s'han reduït. "El pic de morositat arribarà el 2021, però serà absolutament gestionable amb el que ja hem provisionat", ha afirmat Gortázar.

Cargando
No hay anuncios

Gual oblida el canvi de seu

L'acte ha servit també com a adeu oficiós de Jordi Gual a la presidència del banc, atès que amb la fusió amb Bankia cedirà el càrrec a José Ignacio Goirigolzarri. Gual ha fet un balanç molt positiu d'una etapa al capdavant del banc que es va iniciar el 2016. Ha recordat les millores en quotes de mercat, en crèdits i recursos, en rendibilitat, capitalització i fins i tot en preu de l'acció. "Ha sigut un grandíssim honor, estic molt satisfet del que han sigut aquests anys, un gran aprenentatge, i això és el que he volgut fer tota la meva vida: aprendre".

Cargando
No hay anuncios

La seva anàlisi, però, ha oblidat comentar el canvi de seu, que es va produir el 2017, quan CaixaBank va moure la seva adreça principal de Barcelona a València. A petició de l'ARA s'hi ha referit, lacònic: "És una pregunta que m'han fet repetidament. Es va prendre la decisió més encertada en benefici dels accionistes, els treballadors i els clients".