

Després de la tornada de Banc Sabadell, que en plena oferta de compra (opa) del BBVA va decidir que la seva seu tornés a la cocapital del Vallès Occidental on havia nascut feia més de 140 anys –i d'on la va treure el 2017 per dur-la a Alacant–, tots els ulls es van fixar en La Caixa. I no és estrany que fos així tenint en compte que parlem d'una de les entitats benèfiques més importants del món: la Fundació La Caixa i la seva obra social és propietària indirecta de la principal cartera empresarial i industrial de l'estat espanyol, a través del seu hòlding Criteria. Fa més de set anys, després del referèndum de l'1-O, va decidir canviar de domicili social i traslladar-se a Palma.
La decisió presa per aquesta entitat presidida per Isidre Fainé suposa un dels possibles missatges més potents que la situació a Catalunya torna a aquella normalitat que, des que és president de la Generalitat, Salvador Illa s'esforça a implantar. La part institucional ja ha començat a funcionar des de fa uns mesos i ara és l'empresarial la que s'hi suma. Abans que el Sabadell ho va fer Molins, la cimentera que el 2017 havia traslladat la seva seu social a Madrid amb trencadissa al si de la família propietària inclosa. La Caixa hi ha volgut posar ara de la seva part, després que ho fes el Sabadell en una maniobra que forma part de la seva estratègia per dificultar els plans del BBVA.
De la Fundació, amb un pressupost per l'obra social que aquest any s'eleva als 655 milions, el 9% més que l'exercici anterior i una xifra sense precedents, depèn indirectament la principal cartera de participacions empresarials i industrials a l'estat espanyol. De fet, la societat a través de la qual es gestiona aquest patrimoni, CriteriaCaixa, també torna de Mallorca a la capital catalana. El patronat explica per què ha revertit una mudança que, segons diu ara, va ser “temporal”. "L’acord assolit avui pel patronat es pren atenent que no es donen ja les circumstàncies que van causar el trasllat temporal de les seus a la ciutat de Palma l’any 2017", manifesta el comunicat posterior a la reunió d'aquest dimecres.
La cartera que gestiona Criteria, i que alimenta amb els dividends de les participades l'obra social, tenia a finals de l'any passat un valor d'uns 30.000 milions, amb presència com a accionista de referència a Naturgy, Telefónica, ACS i Colonial, entre altres. I evidentment, és la principal accionista de CaixaBank, el banc amb més pes al mercat espanyol, que té l'Estat com a soci, amb qui també comparteix interessos al capital de Telefónica. I a més disposa d'un pla estratègic que té previst arribar a una cartera de participacions amb un valor d'uns 40.000 milions d'euros el 2030.
El retorn de la seu social de la fundació, el gran actiu que sempre esmenta Fainé i que constitueix el que defineix com l'ànima de l'entitat (l'obra social), era un dels desitjos de l'actual Govern de la Generalitat, però també d'altres. L'executiu del PSC veu avalada la seva aposta per deixar enrere tot rastre del Procés, però una bona part del món empresarial català també respira alleugerit i aplaudeix una decisió que esperava. Especialment des que el Sabadell va optar per tornar. Ara molts encreuen els dits perquè aquest moviment de La Caixa, que té un abast inqüestionable, sobretot en l'àmbit polític i d'imatge, comporti que altres companyies que fa més de set anys van canviar de seu decideixin imitar-la. Ja ho veurem.