La Caixa es distancia del seu banc

Criteria, propietat de la Fundació, reduirà la seva posició a l’entitat financera del 56% a menys del 40%

Criteria haurà de vendre un 16,9% de les seves accions del banc abans de 2018.
Albert Vidal
26/05/2016
3 min

BarcelonaLa trinitat indissoluble que han format durant anys la Fundació Bancària La Caixa, el seu hòlding empresarial –Criteria– i el seu vaixell insígnia i principal negoci –CaixaBank– es diluirà notablement en els propers mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Criteria ha anunciat aquest dijous que farà el possible per aconseguir que els resultats de l’entitat financera deixin de consolidar-se en els seus comptes. Això passarà per reduir la seva posició al banc (hereu de l’antiga Caixa de Pensions) des del 56,8% actual fins a menys del 40% de participació. Aquesta barrera és la que li ha marcat el Banc Central Europeu (BCE), amb el qual la cúpula de l’entitat catalana ha estat negociant en els darrers mesos, segons va informar ahir el hòlding participat al 100% per la Fundació La Caixa en una nota a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L’objectiu que impulsa aquest moviment no és altre que reduir el coixí de capital que el BCE exigeix a Criteria com a societat financera mixta de cartera. En el comunicat fet públic aquest dijous, Criteria especifica que pren la decisió després de tenir en compte “les mesures desincentivadores per mantenir el control contingudes en la llei 26/2013, de caixes d’estalvi i fundacions bancàries”. Aquests desincentius són les demandes creixents a les fundacions bancàries en funció del grau de capital que tinguin en les entitats financeres.

L’esperit d’aquesta llei era evitar que les fundacions de les antigues entitats d’estalvi tinguessin el control dels bancs. La norma indicava que les fundacions bancàries amb més d’un 50% d’una entitat de crèdit –com ha estat fins ara el cas de la Fundació La Caixa– estan obligades a seguir “un pla de diversificació de riscos i hauran de constituir un fons de reserva per fer front a les necessitats de recursos propis de l’entitat participada”.

Un matalàs incòmode

L’anomenat 'tsunami regulatori' que la banca ha denunciat reiteradament (i que es concreta en la necessitat que les entitats mantinguin un matalàs de capital propi més elevat per fer front a possibles eventualitats per evitar col·lapses com el de la crisi financera de 2008) ha acabat portant la Fundació La Caixa a perdre pes en el seu negoci insígnia, el financer. La mateixa nota a la CNMV explicita que la “probable decisió” de les autoritats europees d’incloure Criteria dins el perímetre de CaixaBank en un eventual escenari de caiguda de l’entitat “comprometria tot el patrimoni de la Fundació Bancària a favor d’una sola inversió (CaixaBank)”. Amb aquest moviment, doncs, es protegeixen els actius de la fundació La Caixa, la tercera més gran del món després de les nord-americanes Bill & Melinda Gates i la Wellcome Trust. A més, es deixa en una situació més còmoda des del punt de vista financer Criteria, braç inversor de la Fundació.

El comunicat de CaixaBank també concreta els terminis amb què es portarà a terme aquesta operació: “Abans de finalitzar l’exercici de 2017”. Criteria té, doncs, 18 mesos per vendre’s, com a mínim, un 16,9% del banc, que amb el preu actual de l’acció equival a 2.528 milions d’euros.

Les condicions de Frankfurt

El BCE ha fixat altres condicions a la Caixa per concedir-li la desconsolidació prudencial que demana respecte a l’entitat financera. Haurà de tenir no només menys del 40% de les accions sinó que també haurà de tenir menys d’aquest percentatge de consellers. Els membres del consell que ho siguin a petició de Criteria s’hauran d’abstenir en les votacions sobre altres consellers i CaixaBank haurà de nomenar un conseller independent “amb amplis poders” responsable de les relacions amb els accionistes en temes de govern corporatiu.

Amb el moviment anunciat ahir, La Caixa aprofundeix en la línia fixada al desembre (quan va anunciar que reduiria la seva participació al banc per sota del 50%), tot i que seguirà sent, de moment, l’accionista de referència de la primera entitat catalana.

stats