FINANCES

La Caixa deixa de ser una caixa d’estalvis 110 anys després

L’assemblea de l’entitat n’acorda la transformació en fundació bancària

El president de l’entitat, Isidre Fainé, i el director general, Joan Maria Nin, van presidir la històrica assemblea general.
Albert Martín Vidal
23/05/2014
2 min

Barcelona“La Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears, La Caixa, que es va constituir el 5 d’abril del 1904, va ser fundada per l’advocat català Francesc Moragas Barret, amb el suport de diverses entitats de la societat civil catalana”. Amb aquestes paraules explica la seva pàgina web la fundació de la històrica entitat financera. Ahir, 110 anys després, es va tancar una etapa amb la transformació de La Caixa en fundació bancària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’assemblea general de la institució, màxim òrgan de govern, va aprovar aquest pas en compliment de la llei de caixes que va entrar en vigor a finals de desembre del 2013 i que l’Estat va pactar el 2012 amb la Unió Europea per fer possible el rescat bancari.

Aquesta nova personalitat jurídica no impedirà que La Caixa segueixi dedicada a l’Obra Social, que comptarà amb un pressupost de 500 milions d’euros. La nova fundació bancària neix amb una dotació fundacional de 5.868 milions d’euros, que equival al 0,6% del PIB espanyol, amb uns fons propis de 16.519 milions i un valor de mercat de 19.387 milions.

La jornada també va servir per traspassar a Criteria CaixaHolding (participada al 100% per La Caixa) la seva activitat financera, amb tots els actius i passius. La participació de La Caixa a CaixaBank és ara del 60,5% i serà del 55,9% sobre les bases totalment diluïdes el 2017.

Isidre Fainé, president de l’entitat, va refermar en la seva intervenció el “compromís social” de la nova fundació bancària, que és, segons va dir, “l’essència fundacional” de La Caixa. A més, va recordar que el d’ahir no és el primer canvi que ha afrontat l’entitat: “Tenim 110 anys d’història i moltes coses han canviat al llarg d’aquests anys, però el model de La Caixa s’ha adaptat als canvis regulatoris i segueix sent el mateix”.

Resistència a la crisi

El director general de l’entitat, Joan Maria Nin, va recordar que des del 2007 La Caixa ha crescut un 30% en nombre de clients, un 36% en recursos i un 28% en crèdits concedits. La liquiditat de l’entitat s’ha multiplicat en aquest temps per 2,4 i la ràtio de solvència ha passat del 8% al 12,7%. Malgrat aquest balanç, l’entitat ha patit les turbulències del sector financer i l’any passat va guanyar 745 milions d’euros, però ho va fer gràcies a la fórmula comptable dels crèdits fiscals. Durant la crisi ha integrat Caixa Girona, Banca Cívica i Banc de València. L’entitat obrirà aquesta nova etapa amb tres nous membres al patronat: el president d’Abertis, Salvador Alemany; el president de Telefónica, César Alierta, i el president del grup financer Inbursa, Carlos Slim.

La llei de caixes que ha propiciat aquest canvi tenia per objectiu evitar que les caixes espanyoles visquessin una altra crisi en el futur. Per aquesta raó es van endurir les normes per ser conseller amb la intenció d’evitar-ne el control polític i també es van fixar restriccions al volum i expansió de les caixes.

stats