Més de 100.000 M€: nou rècord històric d'exportacions catalanes
La caiguda dels preus energètics alleugereix el dèficit comercial espanyol
Madrid / BarcelonaNou rècord absolut de les exportacions catalanes el 2023. Les vendes a l’estranger de les empreses del Principat van créixer un 6,1% l’any passat, fins a situar-se en els 100.684 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica. Així ho ha explicat aquest dilluns el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, segons els càlculs de l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, Acció, a partir de les estadístiques publicades avui mateix pel ministeri d’Indústria espanyol. Aquests registres estan un punt percentual per sobre de les previsions que havia elaborat el Govern català l’octubre passat.
Un altre cop les vendes de Catalunya a l’estranger lideren el conjunt de les exportacions espanyoles, amb el 26,2% del total, i guanyen pes, ja que mentre les exportacions catalanes creixen, les del conjunt de l'Estat han baixat un 1%. També s’ha assolit la millor dada d’empreses exportadores regulars (és a dir, aquelles que han exportat de forma consecutiva durant els últims quatre anys), fins a situar-se en 17.757 companyies, un 1,6% més que l’any anterior. Torrent ha destacat com el creixement del comerç exterior català ha estat superior al conjunt global, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) fixava en el 0,8%. També que aquesta empenta al Principat contrasta amb la caiguda que han patit tant l’Estat (-1,4%) com l’eurozona (-3,4%).
Una altra dada destacada és la balança comercial catalana del 2023: com que les importacions es van reduir un 1,6% fins als 109.995 milions d’euros, això s’ha traduït en una reducció del dèficit comercial del 44,8% i ara aquest és de 9.312 milions. El conseller d’Empresa i Treball ha remarcat que aquestes xifres demostren la “capacitat de resiliència de l’economia catalana”, ja que el sector exterior ha estat capaç d’adaptar-se en moments d’incertesa. De cara al 2024, però, al Govern són tant optimistes com prudents: “Hi ha un context de reptes i se n'hi sumen de nous, hem de veure com evoluciona”, ha dit Torrent.
Descens de les exportacions a l'Estat
El respir que han donat els preus energètics, en particular el preu del gas, ha tingut un impacte directe en la balança comercial espanyola de l'any 2023. Tot i el dèficit d'aquesta (l'any passat es va importar més que exportar), la caiguda dels preus energètics ha permès alleugerir el saldo negatiu amb què va tancar l'exercici: 40.560 milions d'euros, és a dir, 31.044 milions menys que el dèficit comercial registrat el 2022, que va ser de 71.604 milions d'euros. En concret, l'any 2023 el component energètic va suposar 33.080 milions d'euros del saldo negatiu total, això vol dir una caiguda de gairebé la meitat del pes de l'energia (52.616 milions) en el dèficit comercial del 2022, segons dades de la secretaria d'estat de Comerç publicades aquest dilluns. Cal tenir en compte que l'any 2022 la guerra a Ucraïna va situar els preus energètics pels núvols. Amb tot, el component energètic encara té el protagonisme del dèficit comercial. Els 7.479 milions d'euros restants del saldo negatiu del 2023 s'expliquen per productes i serveis no energètics.
Si s'observen exportacions i importacions per separat, l'any passat va ser el primer any després de la pandèmia del covid-19 en què les vendes d'Espanya cap a l'exterior van caure. De fet, si s'exclou el 2020 (primer any de pandèmia), es trenca amb el creixement consecutiu que les exportacions estaven registrant des del 2014. En concret, el 2023 aquestes es van situar en 383.689 milions d'euros, una xifra lleugerament per sota (-1%) dels 387.599 milions de l'any 2022.
Els preus energètics expliquen part de la caiguda (de la mateixa manera que Espanya compra l'energia a un preu més baix, també la ven a un preu més baix), però no és l'únic motiu. Des de la secretaria d'estat de Comerç destaquen el fet que ja no es van exportar vacunes pel covid-19, però també assenyalen l'alentiment econòmic global, marcat per les pujades dels tipus d'interès per part dels bancs centrals per frenar la inflació, així com la continuïtat del conflicte bèl·lic a Ucraïna, l'esclat de la guerra a Gaza i les recents tensions al mar Roig. Per la seva banda, les importacions espanyoles van assolir els 424.000 milions d'euros, una xifra també lleugerament inferior a la registrada el 2022 (459.203 milions).
"Tot plegat refreda les relacions comercials", ha assumit la secretària d'estat de Comerç, Xiana Méndez, en roda de premsa. Méndez, però, ha apuntat que les xifres demostren que el sector exterior continua sent un dels "principals motors" de l'economia espanyola, que no només "aguanta" el pols sinó que "les previsions per als pròxims anys són bones", ha afirmat. El cert és que el fet que l'economia espanyola hagi resistit millor el 2023 –és una de les economies que més van créixer–, li ha permès salvar els mobles pel que fa a les exportacions en comparació amb altres països de l'entorn, com és el cas d'Alemanya o França.
Automòbil al capdavant
En clau catalana, Torrent ha argumentat que aquesta solidesa en les exportacions és mèrit tant de les empreses com del suport institucional per part de la Generalitat. Les oficines d’Acció van gestionar un 36% més de projectes per facilitar la internacionalització de les companyies catalanes fins a un total 2.695. D’altra banda, el pressupost per a ajudes directes per reforçar les exportacions va créixer un 60% l’any passat i s’hi van destinar 7,2 milions d’euros.
Els rècords exportadors de l’any passat a Catalunya s’expliquen principalment pel fort impuls a l’automoció, que va millorar les vendes a l’estranger en un 39,1%. Entre els sectors més exportadors també van destacar els béns d’equip (5,5%), l’alimentació (4,3%) i els productes químics (3,8%). El context geopolític va propiciar que aquests intercanvis comercials se centressin més a la Unió Europea (7,6%) i el continent americà (16,8%). Les exportacions van augmentar a totes les demarcacions catalanes i Torrent també ha recordat que en els últims deu anys aquestes han crescut de manera ininterrompuda, amb un salt del 70, 8%.
A escala estatal, el saldo comercial continua estant liderat per l'alimentació, el sector de l'automòbil i les semimanufactures no químiques (metalls, ferro i acer, paper, productes ceràmics, entre altres productes). La Unió Europea continua sent la principal destinació de les exportacions espanyoles (el 62,7% del total), mentre que el 37,3% corresponen a terceres destinacions amb Oceania i Amèrica Llatina al capdavant. Per contra, les vendes a l'Àfrica van caure un 5,9% i també a l'Àsia (-8,4%). Pel que fa a les importacions i, per tant, el que acaba decantant el dèficit de la balança comercial, destaquen els béns d'equip, els productes químics i els energètics.