Laboral

Una cafeteria de Buffalo obre el camí dels sindicats als Starbucks dels EUA

Els treballadors d'un dels locals de la cadena voten a favor de negociar col·lectivament les seves condicions laborals

Barcelona"Avui ha sigut el meu últim torn com a empleada no sindicalitzada. Quan fitxi dissabte, estaré treballant al primer Starbucks afiliat a un sindicat dels Estats Units". Jaz Brisack és un dels 19 treballadors d'una cafeteria de Buffalo (a l'estat de Nova York) que divendres van aconseguir que la Junta Nacional de Relacions Laborals dels EUA aprovés per primera vegada la creació d'un sindicat en un dels locals de la cadena. Per primer cop en 50 anys d'història, la multinacional haurà de negociar les condicions laborals en almenys un dels establiments al seu país d'origen. En aquest cas amb Workers United New York, una branca del sindicat del sector serveis Service Employees International Union. "És la primera peça d'un dòmino", explicava Brisack en una entrevista al portal Democracy Now, després de guanyar la votació per 19 vots a favor i 8 en contra.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de la seva victòria, altres cafeteries del mateix municipi i de ciutats com Boston o Mesa (Arizona) han iniciat el mateix procés i en les pròximes setmanes decidiran en una votació si s'uneixen al sindicat. Arran de la pandèmia, els empleats denuncien l'augment de la càrrega de treball i la falta de mesures de protecció suficients contra el covid. La reivindicació dels treballadors d'aquest establiment de Buffalo, però, també ha deixat al descobert l'historial de Starbucks per intentar que la seva plantilla, de més de 350.000 persones al país en 9.000 establiments, no s'organitzi. A Espanya, Starbucks hi té uns 140 locals. La companyia sempre ha defensat els salaris que ofereix als seus empleats i ha barrat el pas en diverses ocasions a la negociació col·lectiva. De fet, el sindicat Workers United ha denunciat que la cadena ha orquestrat "una campanya massiva" sobre els treballadors per manipular aquests comicis.

Cargando
No hay anuncios

La Rachel, cambrera en un altre Starbucks a Amherst (també a l'estat de Nova York), explicava en un fil a Twitter com l'empresa va convocar la plantilla a una reunió amb sis directius per convèncer-los que els seus sous seran més baixos si s'afilien a un sindicat. "Quan els vam preguntar quins privilegis perdríem a la taula de negociació, hi va haver un silenci total", afegia. En el cas d'un local a Arizona, la companyia va intentar impedir que una sola cafeteria creés una secció sindical i pretenia obligar a ampliar la votació a tots els locals, fins que els reguladors ho van aturar.

Pressions i amenaces

El 2007 Starbucks també va intentar aturar la lluita de quatre cafeteries del districte de Manhattan, a la ciutat de Nova York. Aquest intent va acabar amb una acusació del mateix organisme que ara ha aprovat la creació del sindicat, que va detectar 30 violacions de la legislació laboral per part de l'empresa. Entre diversos incompliments, la cadena havia acomiadat treballadors que s'havien organitzat i havia amenaçat amb fer el mateix amb els que s'hi sumessin. Tot i això, Starbucks no va poder evitar que es formessin sindicats en alguns dels seus establiments al Canadà i Xile. El primer sindicat de la cadena als EUA arriba enmig d'una gran mobilització pels drets dels treballadors en aquest país que ja s'ha batejat com la Gran Dimissió.