Economia02/08/2019

La búlgara Georgieva serà la candidata europea a l'FMI

La seva elecció suposa una victòria de França respecte a Alemanya i Holanda

Ara
i Ara

BarcelonaKristalina Georgieva serà la candidata europea a la presidència del Fons Monetari Internacional (FMI). Així ho han decidit aquest divendres els ministres de Finances de la UE, que s'han reunit per decidir qui serà l’aspirant europeu al càrrec. La candidata elegida representa un triomf de França.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El procés d’elecció de Georgieva ha sigut maratonià, perquè la normativa comunitària estableix que el guanyador requereix una majoria qualificada: que el votin almenys el 55% dels estats membres –16 dels 28 països, com a mínim– amb una representativitat del 65% de la població europea. I les votacions es poden succeir indefinidament fins que hi hagi un guanyador. Aquestes condicions han estat rebaixades a última hora, justament perquè Georgieva tenia una avantatge clar, que deixava fora de lloc al seu poderós contrincant,Dijsselbloem.

Cargando
No hay anuncios

Això va fer que al llarg del dia anessin caient candidats. La primera va ser la ministra d’Economia espanyola, Nadia Calviño, que va retirar la candidatura davant el que fonts comunitàries qualificaven de molt escàs suport que va concitar. Fa una setmana, el 'Financial Times' ja la descartava de la cursa.

El següent a caure d’entre els candidats va ser Olli Rehn:el governador del Banc de Finlàndia ho feia per facilitar un consens “ampli” al voltant del candidat.

Cargando
No hay anuncios

Una figura polèmica

L’elecció de Georgieva suposa una derrota d’Alemanya i Holanda, que donaven suport a Dijsselbloem, i un triomf de França, que va apostar per la política búlgara.

Cargando
No hay anuncios

L’actual vicepresidenta de la Comissió Europa ha fet carrera al Banc Mundial (on va liderar la principal ampliació de capital de la seva història) i l’administració comunitària després d’anys de treballar com a professora. Abans de llicenciar-se en economia havia treballat en una parada del mercat de Sofia.

Georgieva és, de moment, només la candidata europea a dirigir l’FMI, però les seves possibilitats seran altes. En 75 anys d’història, la institució sempre ha estat en mans europees, mentre que el Banc Mundial sempre ha estat dirigit per un nord-americà.