FINANCES

Brussel·les torna a contradir l’optimisme de De Guindos

La Comissió reclama pressupostos més realistes mentre Espanya vol abaixar impostos

El president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, amb el ministre de Finances francès, Michel Sapin, l’espanyol, Luis de Guindos, i el grec, Euclid Tsakalotos.
Esther Herrera
09/12/2015
3 min

Brussel·lesEl ministre d’Economia Luis de Guindos va entrar ahir a la reunió de ministres de Finances de l’eurozona amb una de les propostes de la campanya electoral: va assegurar que “hi ha marge” per abaixar els impostos i que Espanya complirà els objectius de dèficit. Però la Comissió Europea no ho té tan clar i, per quarta vegada en poc més de dos mesos, ha tornat a emetre un informe sobre Espanya que contradiu el ministre. Brussel·les manté que el dèficit no es complirà, que es necessiten més ajustos i que encara calen més mesures per acabar amb la segmentació en el mercat laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest és el recordatori que la Comissió Europea presenta avui juntament amb el Banc Central Europeu en el seu informe de vigilància postprograma, el document en què es detalla la situació de les economies que han passat per un rescat, i al qual ha tingut accés l’ARA. En el cas d’Espanya, el rescat va ser fa gairebé tres anys, amb una ajuda financera a la banca de 40.000 milions d’euros. L’informe continua en la línia del que ja havia afirmat fa mesos. Recorda que la segmentació del mercat laboral “pot perjudicar el creixement de la productivitat i pot afectar negativament les condicions laborals”, per la qual cosa demana que s’apliquin mesures addicionals a la reforma laboral.

Tot i que les dues institucions, tant la CE com el BCE, creuen que hi ha hagut un “fort creixement de l’ocupació” gràcies a les reformes empreses, constaten que l’atur encara “es manté molt alt”. Al mateix temps, alerten dels riscos que l’atur juvenil i el de llarga durada es converteixin en estructurals, ja que no s’estan reduint significativament. El document és un avís per al govern que surti del 20-D, que haurà de refer els pressupostos en un sentit “més realista” si vol complir els objectius d’un dèficit que és “dels més elevats de l’eurozona”.

Brussel·les avisa que Espanya tancarà l’any amb un 4,7% de dèficit i una previsió del 3,6% per al 2016, en comptes del 4,2% i del 2,8% amb què hauria d’haver complert. Segons les perspectives, el deute públic seguirà creixent fins al 100,8% aquest any i fins al 101,3% el que ve (molt lluny del màxim de 60% que li correspondria). L’informe alerta del model d’infraestructures implantat, lamenta que no s’hagi treballat prou per “millorar-ne l’eficiència” i destaca particularment que s’hagi invertit en “línies d’alta velocitat i autopistes on gairebé no hi ha trànsit”.

Menys impostos

Així doncs, els números de Brussel·les topen amb els comptes del govern espanyol i l’optimisme renovat del ministre d’Economia. Luis de Guindos considera que tots els indicadors apunten a un creixement de l’economia i manté la seva posició: “Espanya complirà aquest any i el que ve”. De fet, preguntat per si en cas d’incompliment demanaria una nova pròrroga , De Guindos va assegurar que “no caldrà”. “Seria fer un pas enrere”, va dir en al·lusió a les propostes d’altres partits.

Davant l’informe, De Guindos va negar que sigui especialment dur amb Espanya, i encara el va qualificar de “positiu”, tot i haver d’admetre que posa de manifest les vulnerabilitats de l’economia espanyola. “És cert, l’atur és un flagell, el deute extern és superior al 90%, però s’ha de mantenir la confiança en el creixement de l’economia”, va subratllar. Va ser en aquest context que va tornar a insistir que “hi marge per reduir impostos” i va treure pit d’haver pogut abaixar l’impost de societats i l’IRPF.

Aquests anuncis del ministre van arribar després de la reunió de ministres de Finances de la UE, on es va arribar a un acord de principis per avançar en l’impost de transaccions financeres, conegut com a taxa Tobin. Després que Estònia se’n desmarqués, deu països -també Espanya- van pactar ahir les línies generals d’una legislació que hauria d’entrar en vigor el 2017.

Els deu firmants van redactar un document d’una pàgina en què es fixen les bases per a una negociació que arrosseguen des de fa quatre anys. El document preveu que es gravin totes les operacions pactades intradia, i que s’utilitzi el principi de base àmplia i taxes baixes. A més, s’hi recull una de les línies vermelles del govern espanyol, que les taxes no gravin el deute sobirà. L’acord final, però, no arribarà fins al juny.

stats