FINANCES

Brussel·les vol que es retornin totes les clàusules sòl

La CE defensa davant de la justícia europea que els afectats recuperin els diners retroactivament

Després de les preferents, les clàusules sòl han sigut la batalla dels petits inversors contra la banca.
Ara
27/10/2015
2 min

BarcelonaEls bancs hauran de tornar tots els diners de les clàusules sòl que es declarin nul·les en una sentència, i no només els diners que corresponguin des del 2013. Aquest és el parer de la Comissió Europea, que contradiu el criteri aplicat fa dos anys pel Tribunal Suprem espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La idea l’ha traslladat Brussel·les al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TSJUE), que li havia demanat l’opinió per aquesta qüestió després d’haver estat consultat per diversos tribunals espanyols, segons va avançar ahir El Confidencial. La sentència definitiva del TSJUE es coneixerà aquesta mateixa setmana, concretament dijous.

La Comissió Europea sosté que la finalització de l’ús d’una determinada clàusula nul·la per abusiva com a conseqüència d’una acció individual exercitada per un consumidor “no és compatible amb una limitació dels efectes d’aquesta nul·litat”. Això es tradueix en el fet que els experts de la CE creuen que la decisió del Tribunal Suprem espanyol de declarar abusives les clàusules sòl de les hipoteques del BBVA, Cajamar i Novacaixagalicia (avui dia rebatejada amb el nom d’Abanca) a partir del 2013 es contradiu amb el dret comunitari.

En aquella sentència l’Alt Tribunal va argumentar que no s’havia d’imposar la retroactivitat, cosa que hauria suposat la devolució dels diners que s’havien cobrat de més als clients, perquè això posava en perill la solvència del sector financer, que acabava de ser rescatat amb 40.000 milions d’euros provinents de fons europeus.

A l’espera del que digui el TSJUE

Ara, un cop coneguda l’opinió de Brussel·les sobre aquesta qüestió, el TSJUE ha de posicionar-se i veure si accepta l’opinió de la Comissió Europea o si, per contra, fa prevaler el criteri mantingut en el seu dia pel Tribunal Suprem. Les clàusules sòl són artefactes legals que impedeixen als hipotecats beneficiar-se íntegrament de les rebaixes de l’Euríbor.

Fonts jurídiques consultades per l’agència Efe destaquen que la mateixa Comissió Europea considera que, per preservar la seguretat jurídica, la protecció que atorga la directiva 93/13 sobre clàusules abusives té com a límit infranquejable el fet jutjat, de manera que els casos que hagin estat decidits pels tribunals no podran ser modificats.

Malgrat tot, en paral·lel i des de fa tres mesos, la banca espanyola espera amb expectació la resposta que ha de donar una jutge de Madrid a la macrodemanda interposada per 15.000 afectats per les clàusules sòl, molt conscient que probablement decideixi eliminar-les. Els experts consideren que, a més, la magistrada podria tenir en compte ara l’opinió de la Comissió Europea i defensar també la retroactivitat de les polèmiques clàusules sòl, en contra del criteri del govern central.

El 24 de juny passat quedava vist per sentència el procediment obert l’any 2010 arran d’una demanda formulada per Adicae, que inicialment es va dirigir contra 101 entitats bancàries, que després van quedar en 35 fruit dels processos de fusió que ha viscut el sector financer a Espanya durant la crisi.

Les entitats que van ser jutjades pel Suprem, i posteriorment el Banesto i Barclaus, van deixar d’aplicar aquestes clàusules. Fa poc, Bankia i CaixaBank han decidit eliminar-les. El Sabadell i el Popular, en canvi, s’hi han negat argumentant que ells van comercialitzar aquest producte correctament.

stats