Brussel·les vol limitar el 'roaming' gratis a 90 dies l'any
La Comissió proposa eliminar el recàrrec per a l'ús del telèfon mòbil intercomunitari només durant 30 dies seguits
Brussel·les/BarecelonaLa fi del 'roaming' a Europa el 2017 només serà una realitat a mitges. Segons l'esborrany de la proposta que la Comissió Europea farà als estats membres per aprovar definitivament les noves normes sobre itinerància, la supressió del 'roaming' (recàrrec per les trucades, missatges i dades des de l'estranger) dins de la Unió Europea es limitarà a 90 dies a l'any i un màxim de 30 dies consecutius.
La limitació -pactada el juny del 2015 entre els estats membres, la Comissió i el Parlament Europeu- farà que no sigui possible viure en un país i utilitzar habitualment una targeta SIM d'una operadora d'un altre país sense haver de pagar 'roaming'.
Quan Brussel·les va posar sobre la taula per primera vegada la proposta, sí que preveia suprimir sense condicions el 'roaming', però la pressió de les operadores de telefonia mòbil ha obligat Brussel·les a eliminar-lo amb condicions. Si es compleix el calendari, la proposta de la CE s'aprovarà a finals d'any i entrarà en vigor el juny del 2017.
Sense roaming durant les vacances
A la pràctica vol dir que només es beneficiaran de l'eliminació del sobrecost els ciutadans que vagin de vacances a un altre país o viatgin per feina. "L'important és que quan els europeus marxin de vacances, no pagaran 'roaming'", ha subratllat el portaveu comunitari, Alexander Winterstein.
Segons l'acord que havia aprovat la UE l'any passat, els operadors podien aplicar una política "d'ús just" per "evitar una utilització abusiva del 'roaming'", que fa referència a evitar aquests serveis per a "altres propòsits" que no siguin "viatges periòdics".
La CE justifica la limitació afirmant que s'alinea amb amb les necessitats dels europeus. "La Comissió ha estat treballant des de fa anys per a reduir les tarifes del 'roaming'", ha recordat Winterstein.
A més a més, Brussel·les ha destacat que els 90 dies és el mínim que les companyies hauran d'oferir als seus clients, però poden decidir ampliar els dies. "Les operadores tindran marge per oferir més, però no podran oferir menys", ha resumit el portaveu.
El 'roaming' que no s'acaba ni s'acabarà
Quins són els usos que la CE considera abusius?
- Que un usuari compri una targeta SIM en un altre país de la Unió amb preus nacionals més baixos per utilitzar-la al seu territori.
- Que els consumidors nacionals facin servir el 'roaming' permanentment apuntant-se al proveïdor més barat a l'estranger.
Què proposa Brussel·les?
En concret, l'executiu comunitari ha proposat 4 cèntims per minut de trucada,1 cèntim per SMS i 0,85 cèntims per 'megabyte' com a topalls als preus majoristes, uns llindars que encara han de rebre el vistiplau del Parlament i dels estats membres.