Brussel·les renya Espanya per la poca recaptació dels seus impostos verds
Un informe de la Comissió Europea exigeix que es redueixin les subvencions a les empreses que perjudiquen el medi ambient i una millora en la gestió d'aigua i residus
Brussel·lesAugmentar els impostos verds, reduir les subvencions en activitats que perjudiquen el medi ambient i millorar la gestió d'aigua i residus són alguns dels grans reptes que té Espanya en matèria mediambiental. Són algunes de les conclusions que s'extreuen de l'informe que ha elaborat la Comissió Europea, un informe on es destaquen els punts forts i dèbils de cada país membre de la Unió Europea.
Europa obliga Espanya a eliminar traves a qui es vulgui deduir l’IVA
El punt on el marge de millora és més alt, segons la Comissió, són els impostos verds, un tipus d'impost que paguen, per exemple, els vehicles més contaminants. En paraules de l'informe, els impostos municipals de circulació "no sempre reflecteixen el rendiment mediambiental real dels vehicles". La Comissió també destaca que els nivells de recaptació gràcies a aquest impost a Espanya estan "entre els més baixos d'Europa".
Els altres pals de paller, segons l'estudi europeu, són les subvencions a empreses que perjudiquen el medi ambient i el tractament de residus. "Espanya encara subvenciona l'ús de combustibles fòssils, el carbó local, els automòbils de les empreses i el gasoil respecte a la gasolina", diu l'estudi. Des de Brussel·les apunten que canviar aquesta tònica podria oferir "diferents avantatges econòmics, socials i mediambientals, permetre una competitivitat més elevada i contribuir a la consolidació pressupostària".
Oportunitats i aspectes positius
Tot i estar lluny de les demandes de la Unió Europea, l'informe destaca el gran potencial que té Espanya gràcies al seu "capital natural de gran valor". Aprofitar els recursos naturals com serien les fortes ventades a zones com el sud d'Andalusia, Saragossa o el nord de Catalunya és un factor clau per assolir la màxima eficiència en l'ús dels recursos propis.
L'informe també destaca la bona línia que segueixen els projectes cofinançats pel programa europeu LIFE, la tendència a la baixa de contaminants que estan presents a l'atmosfera i demana un grau de cooperació més significatiu entre regions pel que fa el tema de recollida selectiva.