Economia21/04/2016

Espanya va tenir el 2015 el segon pitjor dèficit de tota Europa

Només Grècia va superar el desequilibri pressupostari de l'Estat, que va ser del 5,1% segons ha confirmat Eurostat

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesL’Agència europea d’Estadística, Eurostat, ha confirmat aquest dijous la xifra final del dèficit espanyol al 2015: 5,1%, una dècima més del què va anunciar la setmana passada el govern espanyol, i nou dècimes (o 9.000 milions) per sobre del límit fixat per Brussel·les. Això significa que Espanya va registrar el segon dèficit més alt de la Unió Europea. Aquesta xifra de tancament inclou els ajuts que l'Estat dóna a la banca. Sense els ajuts, el dèficit hauria estat del 5%.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fa poc més de dos mesos que la Comissió Europea va alertar en les últimes previsions que Espanya arribaria al 4,8% de dèficit. Fins llavors, el govern espanyol es va mantenir inflexible, assegurant que amb un creixement del 3%, al final es corregirien les xifres. Malgrat tot, la realitat va acabar per donar la contrària al ministeri d’Hisenda i les dades fins i tot van ser pitjors del que preveia la Comissió.

Cargando
No hay anuncios

El ministre espanyol, Cristóbal Montoro, va anunciar fa dues setmanes que el dèficit va ser del 5,16%, per després tornar a canviar la xifra al 5,08%, la dada que ara ha confirmat Eurostat (tot i que l'arrodoneix fins al 5,1%). Amb aquestes dades, l’Executiu comunitari ara haurà de plantejar si finalment ofereix, per quarta vegada, un any més de marge per arribat a l’objectiu de dèficit del 3%. Segons les previsions comunitàries, Espanya tampoc complirà l'objectiu el 2016; al contrari, alerta d’un 3,6%. Amb un govern en funcions i en un possible escenari d’eleccions, Brussel·les podria veure factible perdonar un any més a Madrid.

Malgrat tot, Espanya podria veure’s afectada per una sanció. Segons les normes comunitàries, un Estat que incompleixi el dèficit es pot veure abocat a pagar una multa equivalent al 0,2% del seu PIB. Un escenari mai no vist fins ara. En aquest sentit, el Vicepresident per l’Euro, Valdis Dombrovskis, va assegurar a principis d’aquesta setmana que un incumpliment del dèficit tenia “implicacions”.