Brussel·les acota la intel·ligència artificial i s'obre al reconeixement facial

La CE vol atraure inversió de fins a 20.000 milions per invertir en aquesta àrea tecnològica

Von der Leyen durant la conferència de premsa per presentar l'estratègia digital.
Ara
19/02/2020
2 min

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) preveu un desenvolupament segur i fiable d'aplicacions d'intel·ligència artificial, així com la creació d'un mercat comú de dades que contribueixi a l'economia comunitària. "Volem que la transformació digital doni poder a la nostra economia", ha dit la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, en l'explicació de la seva estratègica digital.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Von der Leyen, la Unió Europea vol "atraure més de 20.000 milions d'euros a l'any per invertir" en intel·ligència artificial, un tema sobre el qual la CE ha obert una consulta pública fins al 19 de maig per demanar opinions i debatre temes polèmics com les excepcions en què podria permetre el reconeixement facial.

Brussel·les vol que els europeus puguin "confiar" en la intel·ligència artificial, una àrea complexa i que pot implicar "riscos significatius en certes àrees", segons reconeix, per la qual cosa caldrà dotar-lo de normes clares i més estrictes pel que fa a la protecció dels consumidors per bregar amb pràctiques comercials deslleials i protegir les dades personals.

La salut o el transport són àrees en què la intel·ligència artificial pot tenir un impacte d'"alt risc", de manera que el seu ús ha de "ser transparent, poder-se rastrejar i garantir la supervisió humana", ha considerat. "Hi ha situacions específiques que aixecarien ràpid una bandera vermella, situacions en què pot haver-hi un dany material o immaterial o que ens exposa a discriminacions", ha explicat per la seva banda la vicepresidenta executiva comunitària Margrethe Vestager. Segons l'opinió de la CE, les autoritats han de poder comprovar i certificar les dades utilitzades pels algoritmes, i cal comptar amb "dades imparcials" per garantir el respecte dels drets fonamentals, en particular la no discriminació.

Reconeixement facial i mercat únic de dades

La CE recorda que actualment el reconeixement facial a través de reconeixement biomètric remot està generalment prohibit i "només es pot utilitzar en casos excepcionals, degudament justificats i proporcionats", subjectes a "salvaguardes basades en lleis de la UE o nacionals". Així, pretén recaptar opinions sobre en quines circumstàncies, si n'hi ha, podrien justificar aquestes excepcions. "La intel·ligència artificial ha de servir a la gent i ha de complir sempre els seus drets", ha subratllat Von der Leyen.

Pel que fa a les aplicacions d'intel·ligència artificial "de baix risc", la Comissió preveu un esquema d'etiquetatge voluntari per a les que apliquin alts estàndards de seguretat.

La Comissió també ha explicat el full de ruta per crear un "veritable espai europeu de dades", un mercat únic de dades, a fi d'alliberar dades que no s'utilitzen i deixar que flueixin lliurement en benefici d'empreses, investigadors i administracions públiques.

stats