Brussel·les vol flexibilitzar els requisits verds i s'obre a revisar la PAC

L'executiu de Von der Leyen fa un altre gest polític a la pagesia quan queden menys de cinc mesos per a les eleccions europees

Ursula von der Leyen al ple de l'Eurocambra d'aquest dimarts.
22/02/2024
2 min

Brussel·lesLes eleccions europees s'acosten i la Comissió Europea no vol quedar com a insensible davant les reivindicacions de la pagesia, que s'han manifestat durant les últimes setmanes arreu de la Unió Europea. Per aquest motiu, l'executiu liderat per la candidata als comicis del juny que ve per al Partit Popular Europeu (PPE), Ursula von der Leyen, ha plantejat aquest dijous un reguitzell de mesures que pretenen flexibilitzar els requisits mediambientals del sector agricultor i, fins i tot, s'obre a reformar la Política Agrícola Comuna (PAC), cosa que discutiran per primera vegada els estats membres en el Consell d'Agricultura de la UE de dilluns que ve.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les reformes que proposa Brussel·les és sobre el requisit de mantenir estables la superfície de pastures permanents a la UE, que pot suposar que antics ramaders amb grans prats hagin hagut de reconvertir altra vegada terres de cultius herbacis a pastures permanents. Aquesta obligació, admet la mateixa Comissió Europea, podia provocar "pèrdues d'ingressos" per als agricultors i ramaders implicats i, per això, proposa que ara es tinguin en compte "els canvis estructurals del mercat" a l'hora d'instar cap pagès a fer cap canvi i es garanteixi que no se'l "penalitza" econòmicament.

En segon lloc, la Comissió Europea vol reduir fins a la meitat el nombre d'inspeccions físiques de les administracions estatals a les explotacions. D'aquesta manera, pretén evitar la imposició de grans sancions, i aposta per avisar amb antelació d'una inspecció física i potenciar la col·laboració entre l'administració i la pagesia. La intenció és controlar les explotacions més per satèl·lit i per metodologies automatitzades. "Els agricultors disposaran de més temps per dedicar-se a la seva feina principal", indica el comunicat de l'executiu comunitari.

D'altra banda, Brussel·les proposa accelerar la declaració i el desplegament de les iniciatives que es prenen per circumstàncies excepcionals, que bàsicament permet als agricultors no complir amb tots els requisits de la PAC i tenir accés a més ajudes. I, en últim lloc, Brussel·les també pretén eximir d'inspeccions presencials als petits agricultors, que han de fer front a molta paperassa i no tenen tants recursos econòmics com les grans explotacions.

Més enllà d'aquestes mesures a curt termini, la Comissió Europea també apunta que poden ser necessàries "mesures addicionals a mitjà termini" per "alleugerir la càrrega als agricultors". Per fer-ho, obre la porta a "proposar canvis" a la revisió de la PAC aprovada el 2021. En aquest sentit, proposa una consulta pública amb el sector per identificar la càrrega administrativa sobre els agricultors i obrirà una enquesta en línia del març al maig per recollir quines són les principals preocupacions i reivindicacions del sector.

stats