Brussel·les tanca la porta a accelerar l'examen dels plans de recuperació

Fonts europees asseguren que és factible un segon desemborsament de fons aquest 2021 si s'han complert els primers objectius

El vicepresident de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis.
3 min

Brussel·lesMilers de pàgines per analitzar i milers de milions en joc. La setmana que ve la Comissió Europea espera rebre una dotzena de plans de reformes de diferents governs europeus amb l'objectiu d'aconseguir la respectiva porció dels diners. Portugal ha sigut el primer govern a enviar-lo i Espanya assegura que ho té tot enllestit i que l'enviarà abans del 30 d'abril. Precisament aquests dos països estan entre els que fa una setmana van demanar a Brussel·les que, una vegada rebuts els documents, la Comissió acceleri l'avaluació i no s'allargui els dos mesos previstos al reglament. Però l'executiu comunitari no veu factible escurçar terminis. "Prioritzem la qualitat per sobre de la quantitat", han dit fonts europees, sense descartar que malgrat els retards que s'acumulen, aquest 2021 pugui arribar un segon desemborsament de diners als països que hagin complert els seus objectius.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 30 d'abril és la data límit orientativa perquè els governs presentin els projectes de reformes a la Comissió Europea. Tot i això, no tots arribaran a temps i alguns, com els Països Baixos, es poden endarrerir considerablement tenint en compte que encara no han format govern. Però a partir d'aquesta data comença un exhaustiu procés d'avaluació de la Comissió Europea que, per l'abast dels plans de reformes, l'extensió i complexitat i els recursos dels quals disposen, els tècnics veuen impossible de fer en menys de dos mesos.

"Hi ha un pla que té 50.000 pàgines d'informació. No veig de quina manera podem aconseguir avaluar-lo en menys de dos mesos. No tinc cap expectativa seriosa que es pugui reduir", han dit les mateixes fonts. La Comissió té més d'un centenar de persones dedicades a l'avaluació d'aquests plans, però en seran un total de vint-i-set, amb propostes exhaustives per modernitzar vint-i-set economies els pròxims sis anys. Amb tot, els governs del sud consideren que com que fa set mesos que negocien regularment amb Brussel·les, la Comissió no necessita els dos mesos per donar-hi llum verda. "La Comissió en sap tots els detalls", va dir aquest dijous la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, abans de reunir-se a Brussel·les amb el vicepresident econòmic de la Comissió, Valdis Dombrovskis.

Un segon desemborsament el 2021

Després dels dos mesos que Brussel·les té per donar llum verda als plans, el Consell Europeu encara en té un altre i, enmig de tot això, els Parlaments estatals han d'acabar de ratificar la decisió de recursos propis que permetrà que la Comissió Europea s'endeuti per aconseguir els 800.000 milions d'euros del fons. Però Brussel·les no aconseguirà tots els diners de cop. S'endeutarà progressivament, primer per poder entregar el 13% d'avançament que en l'escenari més optimista podria arribar al juliol, però el termini podria dilatar-se fins al setembre. Brussel·les calcula que necessita uns 45.000 milions per fer la transferència de l'avançament i l'actual calendari d'emissió de deute no preveu poder arribar a aquesta quantitat. Malgrat això, el comissari de pressupostos, Johannes Hahn, va assegurar fa una setmana que "hauria de ser possible de gestionar" i va explicar que si no hi ha prou recursos els governs podrien repartir-se les recepcions de pagaments entre juliol i setembre, tenint en compte que a l'agost els mercats descansen.

Amb tot, les mateixes fonts europees consideren que és possible que aquest 2021 arribi un segon desemborsament dels diners si un govern que ha complert tots els objectius ho demana. L'escenari és complicat i poc probable tenint en compte els retards, però per exemple el govern espanyol ho té previst en el seu pressupost. Espanya ja ha pressupostat 27.000 milions d'euros a compte dels fons antipandèmia; 9.000 milions són l'avançament del 13% però la resta corresponen al segon desemborsament. Aquesta tarda, la vicepresidenta Nadia Calviño es reuneix amb Dombrovskis justament per segellar del tot les negociacions del pla.

stats