Brussel·les millora de nou les previsions per al PIB espanyol gràcies a les vacunes i malgrat la variant delta

La Comissió calcula que l'economia creixerà un 6,2% el 2021, tres dècimes més pels avenços en la immunització i l'ocupació

Olaf Scholz (ministre federal d’Hisenda d’Alemanya), Christine Lagarde (presidenta del Banc Central Europeu), Nadia Calviño (vicepresidenta i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital d’Espanya), Paschal Donohoe (ministre d’Hisenda i Irlanda) de l’Eurogrup), Paolo Gentiloni (comissari europeu d’Economia)
3 min

Brussel·lesMalgrat l'allargada ombra de la variant delta, l'horitzó per a les economies europees és cada vegada més clar. La Comissió Europea ha millorat aquest dimecres tres dècimes les seves perspectives per al creixement de l'economia espanyola, després d'haver-les revisat a l'alça ja en el seu últim càlcul del maig. Així, ara creu que el PIB de l'Estat rebotarà un 6,2% el 2021, principalment gràcies a l'avenç de la situació sanitària, el ràpid progrés de la campanya de vacunació i l'aixecament gradual de les restriccions. Es tracta d'un dels repunts més grans de la Unió Europea, només per darrere de Romania, Irlanda i Hongria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Més enllà de la vacunació, que està permetent que el sector sanitari no se saturi malgrat l'augment disparat de casos en comunitats com Catalunya, Brussel·les considera que una de les principals causes d'aquest augment de l'optimisme és el ritme de creació d'ocupació i la sortida dels treballadors dels ERTO en sectors com els serveis, els més afectats durant la pandèmia, que s'han anat incorporant de nou a l'activitat laboral des del final de l'estat d'alarma del 9 de maig. "Altres indicadors continuen millorant constantment, inclosos la confiança d'empreses i consumidors", diu l'executiu comunitari, que conclou: "Això suggereix una solidificació de la recuperació del segon trimestre que s'espera que continuï".

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha explicat que aquests càlculs tenen principalment en compte el major creixement del previst durant el primer trimestre del PIB espanyol i també les inversions anticipades que ha dut a terme el govern espanyol, però també ha recalcat que la Comissió és conscient que hi ha un "augment de la taxa de contagis en països com Espanya", però confia en el funcionament de la campanya de vacunació. "Esperem que l'augment de contagis podran continuar sota control des del punt de vista de la vacunació així que el missatge és vacunar, vacunar i vacunar", ha reiterat quan li han preguntat perquè les previsions de la Comissió no preveuen l'escenari d'una nova onada.

Els fons europeus

D'altra banda, un altre dels motors que empenyeran el PIB espanyol són els fons europeus. Espanya és un dels principals beneficiats dels Next Generation EU. Aquest estiu arribaran a l'Estat uns 9.000 milions d'euros en subvencions a fons perdut que corresponen al primer avançament del total de 140.000 milions d'euros que pertoquen a Espanya. La llum verda s'obtindrà després que previsiblement la setmana que ve els ministres de Finances de la UE donin llum verda definitiva al primer bloc de plans de recuperació espanyols, entre els quals hi ha Espanya, que ja va obtenir el semàfor verd de la Comissió Europea fa unes setmanes.

Ara bé, s'espera que el principal impuls d'aquests fons es notarà el 2022, quan, tot i això, creu que l'economia creixerà un 6,3%, xifra que suposa fins a cinc dècimes menys del que es preveia al maig, principalment per les incerteses que provoca l'expansió de la variant delta i l'impacte que pugui tenir una vegada marxi el bon temps. A més, s'espera que la majoria de països d'Europa assoleixin el 70% d'adults immunitzats aquest juliol, però la població que preocupa ara és la més jove i, al mateix temps, hi ha inquietud sobre el percentatge de població que no vulgui vacunar-se. "Cada vegada queden més vacunes sense administrar", deia aquesta setmana la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en referència a la part més "escèptica" de la ciutadania.

En el cas de la inflació, per a Espanya Brussel·les creu que l'IPC es dispararà fins al 2,1% aquest any, principalment per la pujada dels preus de l'energia. S'espera que el 2022 caigui de nou fins a l'1,4%.

La millor revisió a l'alça en 10 anys

Sigui com sigui, el PIB espanyol serà un dels que més rebotaran perquè també va ser un dels que més van enfonsar-se. "L'economia europea viurà el creixement més ràpid de les últimes dècades, impulsat per la forta demanda tan interna com externa i la reobertura més ràpida del previst dels serveis durant la primavera", ha dit Gentiloni, que ha posat en valor que es milloren fins a sis dècimes les previsions de creixement per al conjunt de l'economia de la Unió, "la revisió a l'alça més gran que hem fet en més de deu anys". S'espera, així mateix, que la mitjana de l'economia europea creixi un 4,8% aquest 2021 i un 4,5% el 2022.

Ara bé, cal mantenir-se alerta: "Per continuar en el camí de la recuperació, és essencial mantenir les polítiques de suport tant temps com sigui necessari. Hem de redoblar els esforços de vacunació. [...] L'expansió de la variant delta és un recordatori que encara no hem sortit de l'ombra de la pandèmia", ha dit el comissari Gentiloni.

"La incertesa i els riscos que envolten les perspectives de creixement són elevades. Els riscos que comporta l’aparició i la propagació de variants del virus covid-19 subratllen la importància d’augmentar encara més el ritme de les campanyes de vacunació. Els riscos econòmics es relacionen en particular amb la resposta de les llars i les empreses als canvis de restriccions", conclou l'executiu comunitari.

stats