La recuperació postcovid

Brussel·les aprova pagar a la Generalitat 893 M€ dels fons Next Generation

Els diners s'invertiran en millores del sistema sanitari i d'infraestructures de serveis públics

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya rebrà pròximament 893,3 milions d'euros dels Next Generation, el programa de la Unió Europea de 750.000 milions destinat a fomentar la recuperació de l'economia del Vell Continent després de la pandèmia. Així doncs, 13 mesos després de l'aprovació dels fons, Brussel·les farà el primer pagament directe al Govern -sense passar per l'Estat-, que destinarà els diners a l'adaptació i millora del sistema sanitari per fer front a la covid-19, a inversions en infraestructures digitals i de transport públic i mobilitat sostenible, i a la reconversió i construcció d'edificis de serveis públics, com escoles o hospitals, per fer-los més eficients, ha informat aquest divendres el departament d'Economia.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els 893,3 milions formen part de l'anomenat eix React-EU, una de les branques dels Next Generation. El React-UE està finançat a través de dos fons ja existents gestionats per la Comissió Europea, el fons regional Feder i el fons social europeu (FSE), als quals les regions europees demanen habitualment ajudes per impulsar projectes diversos.

Cargando
No hay anuncios

Amb l'aprovació dels Next Generation, Catalunya va haver de reprogramar enguany els seus fons Feder a fi d'encabir-hi els diners addicionals, una reprogramació que aquest dilluns va obtenir el vistiplau de Brussel·les i que consisteix en 1.023 milions d'euros a rebre entre el 2021 i el 2023. A més, la Comissió també va donar llum verda a abonar de forma immediata a la Generalitat un primer tram consistent en el 87% d'aquesta quantitat, que són els 893,3 milions anunciats aquest divendres.

A banda dels 1.023 milions provinents del Feder, la Generalitat també té previst rebre en els pròxims tres anys 683 milions més a través del FSE, la qual cosa situa la xifra total provinent del React-UE en 1.706 milions.

Cargando
No hay anuncios

L'eix React-UE forma part del programa Next Generation, però està al marge de l'anomenat mecanisme de resiliència a través del qual es gestiona el gruix dels diners i que està lligat als plans nacionals que presenten els governs dels 27 estats de la UE a la Comissió Europea, que els revisa i aprova. En el cas d'aquest mecanisme, doncs, les administracions regionals com la Generalitat no poden demanar diners directament a Brussel·les, sinó que han de negociar amb l'executiu de l'Estat -que és qui rep els diners de la UE- a través de taules sectorials.

Cargando
No hay anuncios

De fet, a través del mecanisme de resiliència la Generalitat ja ha rebut 122 milions dels Next Generation, segons fonts del departament d'Economia, repartits en diversos projectes menors.

Inversions en sanitat i mobilitat

Els 1.023 milions del Feder que han sigut aprovats per la Comissió s'hauran de gastar en projectes d'acord amb els objectius dels Next Generation. Així, segons el Govern, 426,7 milions es destinaran al "suport a les inversions en infraestructures que prestin serveis bàsics als ciutadans". Aquestes inversions seran la construcció, rehabilitació o ampliació de centres escolars i, en l'àmbit de la salut, la construcció d'"infraestructures polivalents i flexibles" que es puguin adaptar a diferents usos segons la situació, la qual cosa comportarà la reforma i ampliació d'hospitals públics i CAPs, a més de "la creació d'una unitat de prototeràpia [radioteràpia amb protons] i l'adquisició d'un sincrotró per dur a terme medicina nuclear".

Cargando
No hay anuncios

Una altra partida, de 305,6 milions d'euros, es destinarà a projectes sanitaris per combatre el covid-19. Concretament, a "actuacions dirigides a reforçar l'atenció" de pacients de covid-19 hospitalitzats o convalescents, al subministrament de PCR, a la coordinació d'unitats de cures intensives, a la logística de la vacunació, a la gestió d'estocs de material mèdic i al desplegament d'un "sistema de bugaderia adaptada al context de l'epidèmia".

En tercer lloc, la Generalitat preveu invertir 200 milions en "la transició cap a una economia digital" a fi de "millorar la connectivitat vinculada als serveis públics" i a les empreses. L'objectiu és "garantir un punt de presència de xarxa de fibra òptica en els municipis" complementari, si cal, a "altres projectes de connexió de zones d'activitat econòmica". A més, part dels diners aniran a projectes per agilitzar els tràmits dels ciutadans amb l'administració a través de canals online.

Cargando
No hay anuncios

Una altra partida serà de 75 milions, que aniran a "actuacions dirigides al transport públic" per ampliar i digitalitzar la xarxa de metro de Barcelona i adaptar-la a persones amb mobilitat reduïda, a més de "la construcció de vies ciclistes per impulsar la intermodalitat d’aquest vehicle com a mitjà de transport públic". Per últim, 16,1 milions d'euros es destinaran a assistència tècnica.