Brussel·les expedienta Espanya per no aplicar l'impost de societats i la llei del carregador de mòbils únic
El govern espanyol té dos mesos per informar com té pensat transposar les normatives europees a la seva legislació
Brussel·lesL'impost mínim de societats del 15% a les multinacionals que facturin més de 750 milions d'euros és una les taxes impositives més ambicioses que ha impulsat l'OCDE. Finalment, després d'anys de negociacions i estira-i-arronses, la Unió Europea també el va aprovar i va donar als Vint-i-set fins al 31 de desembre de l'any passat per aplicar-lo als seus respectius estats. Tanmateix, Espanya (i vuit països més de la UE) no han adaptat aquest gran acord internacional a la legislació estatal i, per aquest motiu, la Comissió Europea els ha obert un procés sancionador.
Brussel·les ha fet aquest dijous el primer pas en el procés d'infracció i ha enviat una carta d'emplaçament a les autoritats espanyoles perquè comuniquin amb un termini màxim de dos mesos quines mesures pensen aplicar per transposar la legislació. En cas que no es complís, Espanya hauria d'afrontar una sanció de la Comissió Europea.
L'executiu comunitari també ha obert aquest dijous un expedient sancionador a Espanya per no aplicar la llei del carregador de mòbil únic, així com per no transposar les normes per atraure professionals altament qualificats a la Unió Europea, no reforçar la protecció dels consumidors en serveis financers en línia i de les víctimes de trànsit, i no aplicar el sistema de drets d'emissions a diferents sectors, com el marítim i el de transport per carretera.
Les eleccions espanyoles endarrereixen l'impost de societats
La convocatòria d'eleccions generals, que va deixar l'executiu en funcions durant uns quants mesos, és la causa principal d'aquest retard. El govern espanyol no va aprovar al consell de ministres fins al desembre de l'any passat l'avantprojecte de llei, que encara no ha passat els tràmits parlamentaris. Ara bé, per pal·liar-ho, la Moncloa ha inclòs un apartat a la llei que farà que s'apliqui retroactivament des de l'1 de gener del 2024, que és quan la normativa hauria d'haver entrat en vigor a tots els estats membres de la UE.
L'acord per establir aquesta harmonització fiscal sobre les grans multinacionals es va tancar el 2021 en el marc d'unes negociacions tutelades per l'OCDE, que no es van desencallar fins que va arribar Joe Biden a la presidència dels Estats Units. L'impost afectarà sobretot grans tecnològiques –com Google i Amazon–, però també gegants de la restauració –com Starbucks i McDonald's– i de la moda –com Burberry i H&M–, que fins ara buscaven vies per reduir al màxim la tributació als països on treballen.
El carregador únic, a l'espera
Espanya tampoc ha transposat a la seva legislació la normativa comunitària que obliga que tots els ports USB de telèfons mòbils, tauletes, càmeres digitals i auriculars siguin iguals: del tipus C. És a dir, el que ja és el connector estàndard de la majoria de dispositius electrònics Android, com Samsung, Huawei i Xiaomi. Apple, de fet, ja s'hi ha adaptat i els iPhone 15 ja fan servir USB-C. Abans utilitzava un altre tipus de port de connexió anomenat lighning.
D'aquesta manera, la Comissió Europea ha enviat una altra carta d'emplaçament al govern espanyol perquè apliqui la directiva comunitària, que hauria d'haver entrat en vigor a tots els estats membres com a màxim el 28 de desembre passat.