Economia12/03/2015

Brufau reordena en un any Repsol i cedeix poder al seu delfí

Xavier Grau
i Xavier Grau

Tot just fa un any el consell d’administració de Repsol acceptava la indemnització de 3.700 milions d’euros per l’expropiació de YPF. Era la primera fita d’un any intens en què el president de la companyia, el català Antoni Brufau, ha reordenat la petroliera i ha escollit el seu delfí, l’expolític del PNB Josu Jon Imaz, que cada cop assumirà més funcions executives, mentre que Brufau es converteix en un chairman a l’estil anglosaxó, dedicat a les relacions institucionals i amb els accionistes i a l’estratègia a llarg termini.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La pròxima junta d’accionistes de la petroliera, probablement el 30 d’abril, acabarà de ratificar els canvis. Brufau serà reelegit conseller, el pas previ per continuar com a president quatre anys mes. Però la petroliera ja no és la mateixa: seguint les recomanacions del Codi de Bon Govern, se separen les funcions de president i conseller delegat. La cessió de funcions executives té repercussió en la butxaca de l’executiu de Mollerussa. Cedir funcions a Imaz li comporta perdre sou. Brufau va guanyar 3,8 milions el 2014, un 22% menys que l’any anterior, i el 2015 encara se li abaixarà el sou més, fins als 2,5 milions.

Cargando
No hay anuncios

Però des que van cobrar de l’Argentina han passat més coses. Brufau va nomenar Josu Jon Imaz conseller delegat en plena batalla amb un dels socis de la petroliera, la mexicana Pemex, que en tenia un 9,4%. Pemex instava a un trossejament de Repsol: Brufau s’hi va negar i se’n va sortir. Pemex va optar per la retirada. Finalment, Antoni Brufau va aconseguir una cosa que va deixar clara a la junta d’accionistes de l’any passat: preservar la companyia unida i vertical, des de l’exploració fins a la benzinera.

En aquest any, l’empresa ha aconseguit el creixement inorgànic més important que ha fet mai. Repsol va arribar a un acord per comprar la canadenca Talisman per uns 10.000 milions, una operació pendent de les últimes autoritzacions. Donava així sortida als diners obtinguts de l’Argentina i, a més, duplicava la mida de la petroliera. La víctima de la successió ha sigut Nemesio Fernández-Cuesta. S’havia postulat com a conseller delegat i no va rebre bé el nomenament d’Imaz. Ara ha deixat l’empresa per fitxar com a assessor econòmic d’UPyD.