Laboral
Economia21/02/2022

La bretxa salarial de gènere es podria tancar d’aquí uns 25 o 30 anys

El salari mínim interprofessional redueix les diferències entre els estrats salarials més baixos i en general

BarcelonaÉs una dada que fa de mal dir, però, tot i que és complicat calcular quan es tancaria la bretxa salarial de gènere, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha pronosticat en una roda de premsa aquest dilluns al matí que, "si tot anés com ha anat fins ara i no hi intervingués l'administració", d'aquí uns 25 o 30 anys es podria assolir la igualtat salarial entre els catalans i les catalanes. També ha advertit, no obstant això, que entren en joc molts factors i que algunes mesures públiques, com el salari mínim interprofessional (SMI), podrien avançar la fita.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, segons ha subratllat la responsable de l'Observatori del Treball i Model Productiu, Manuela Redondo, l'SMI ha sigut determinant per disminuir la bretxa salarial de gènere, ja que hi ha més dones que homes en els estrats d'ingressos més baixos, que no superen els 13.500 euros de guany brut anual mitjà. Entre el 25% de treballadores que cobren menys, l'increment de sou ha sigut del 7%, mentre que entre el 10% de treballadors que cobren menys, només ha augmentat un 5,2%. Així, el 2019 la bretxa salarial es va reduir en 1,5 punts i va arribar al 20,6%: el percentatge més baix de la sèrie històrica disponible (2008).

Cargando
No hay anuncios

L'informe presentat aquest matí, que ha fet l'Observatori del Treball i Model Productiu amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística del 2019, també recull que per primera vegada els salaris mitjans mostren una evolució "totalment creixent amb l'edat". Com a resultat, ressalta l'Observatori, les diferències de sous són més minses en el tram de 55 anys i més que en el de 45 i 54 anys. A més, s'ha produït una davallada històrica de la bretxa entre les persones que treballen a temps parcial, propera als 14 punts i fins a situar-se en el 2,6%, i entre els treballadors a contracte temporal el descens ha sigut més "intens" que en els indefinits. Ha passat del 7,6% al 5,75% i del 24,3% i 22,7%, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat la petita millora de les dades, les dones continuen cobrant un 79% del que guanyen els homes, que ingressen 498 euros mensuals més i gairebé 6.000 euros anuals més. "La desigualtat és estructural i no podem ser complaents, ja que encara és una xifra intolerable que disminueix a un ritme massa lent, tan sols 4,8 punts percentuals de descens en aquest període de 13 anys", ha dit Verge.

La bretxa salarial ha crescut en el sector industrial (20,5%) i els percentatges més elevats de desigualtat es continuen registrant en els serveis de restauració (31,3%) i venedors (30,2%). Pel que fa a les diferències entre el col·lectiu estranger, que tradicionalment han sigut més petites, han empitjorat i se situen en el 21,4%. "Es deu a un increment del salari dels homes i a una disminució del salari de les dones", ha explicat Redondo. Tanmateix, en xifres absolutes, la diferència salarial entre homes i dones nacionals continua sent més alta (6.352,1 euros) que entre la població estrangera (4.828 euros).

Cargando
No hay anuncios

Per continuar reduint la bretxa, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha recordat que a partir del 8 de març entrarà en vigor l'obligatorietat de tenir un pla d'igualtat per a les empreses de més de 50 treballadors i ha dit que s'iniciaran controls i actuacions per a aquest tipus d'empreses. També ha assenyalat que la Inspecció de Treball va fer 240 intervencions per controlar el desplegament d'aquestes eines durant el 2021, que van resultar en 136 infraccions, un 491% més que l'any anterior.