Economia20/02/2015

La bretxa salarial augmenta: les dones cobren un 25% menys que els homes

La temporalitat i el predomini de les pimes expliquen la desigualtat salarial, segons la UGT

Jordi Velert
i Jordi Velert

BarcelonaLa bretxa salarial a Catalunya entre homes i dones s'amplia i assoleix el 25%. És la conclusió de l'informe presentat aquest divendres per la UGT i la Fundació Maria Aurèlia Capmany amb motiu del Dia Europeu per la Igualtat Salarial que es commemora aquest diumenge. "Una dona ha de treballar 16 mesos per guanyar el que cobra un home en un any", ha denunciat David Papiol, secretari de Moviments Socials i Igualtat del sindicat.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aïda Ruiz, directora de la fundació, ha indicat que la "fesomia del mercat del treball" explica les diferències salarials entre sexes. En aquest sentit, ha destacat que 4 de cada 10 dones treballen a temps parcial. Una altra raó de l'escletxa en les remuneracions és la presència "minoritària" de les dones en llocs de responsabilitat. L'altre factor determinant perquè les dones cobrin de mitjana un 24% menys que els homes és la "feminització" de determinats sectors, com ara els relacionats amb els serveis socials, amb sous més baixos.

Cargando
No hay anuncios

Per sectors, l'escletxa salarial més alta es troba en feines de restauració i venda (31,6%). La grandària de les empreses també influeix en la bretxa salarial: a les pimes l'escletxa és del 26,2%, xifra que es redueix al 23,1% en les companyies amb 50 a 199 treballadors. És per això que Papiol creu que la "sindicalització", més estesa a les grans empreses, afavoreix la reducció de les diferències salarials.

Més desigualtat a partir dels 45 anys

Cargando
No hay anuncios

L'estructura productiva de Catalunya, amb predomini de la petita i la mitjana empresa, afavoreix la desigualtat retributiva, segons l'estudi. Al conjunt de l'Estat l'escletxa és gairebé un punt més baixa, del 22,5%. "M'han espantat força les diferències salarials en menors de 25 anys –17,3%–, quan una jove acaba d'estudiar ja està patint la desigualtat", ha alertat Papiol. Per grups d'edat, la bretxa més gran es dóna entre les dones amb més de 45 anys (29,9%).

"La conciliació familiar té rostre de dona", ha raonat Ruiz, atès que la maternitat i la cura dels fills influeixen en el fet que les dones tinguin més feines temporals. A més, ha remarcat el pes dels complements de treball en l'estructura retributiva: "No es valora de la mateixa manera el desgast físic de feines masculinitzades que el desgast psicològic".

Cargando
No hay anuncios

Els complements d'antiguitat també "penalitzen" les dones, segons Ruiz, perquè la manca de corresponsabilitat en les tasques domèstiques fa que les dones estiguin disponibles menys temps al mercat laboral.