Economia11/06/2019

La bretxa entre homes i dones emprenedors a Catalunya es redueix un 75% en cinc anys

La diferència entre gèneres es va escurçar nou dècimes l'últim any, segons l'informe GEM

Paula Solanas
i Paula Solanas

BarcelonaEl 2013 els homes emprenedors a Catalunya eren gairebé el doble que les dones. Cinc anys després, crear el teu propi negoci ja no és una activitat tan rotundament masculina. Així ho reflecteixen les dades de l’últim informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM), presentat ahir per la Generalitat, la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest estudi, l’any passat la bretxa entre homes i dones pel que fa a la taxa d’activitat emprenedora va ser de tan sols nou dècimes. Així, aquest índex va arribar al 8,6% en el cas dels homes i al 7,7% en les dones emprenedores. Per posar aquestes dades en context, el mateix informe del 2013 situava l’emprenedoria femenina en una taxa del 4,8%, gairebé la meitat respecte al 8,3% de la masculina.

Cargando
No hay anuncios

“Hem fet un salt extraordinari i ens acostem cada cop més a la nota de tall dels països amb ingressos alts, que és del 8%”, va valorar la diputada de promoció econòmica en funcions de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens. De fet, en el cas d’aquesta demarcació, la taxa d’emprenedoria femenina arriba al 7,9%, i la mitjana catalana està per sobre del 6% de l’espanyola. El secretari d’Empresa, Joaquim Ferrer, va destacar que, en conjunt, l’índex emprenedor es va situar en la millor dada dels últims 12 anys, amb un 8,13%, i va recordar que novament la taxa catalana està per sobre de la mitjana de l’Estat i la UE.

“Catalunya és un dels grans pols d’atracció de tecnologia i està competint amb un món global sense tenir els recursos d’un estat”, va defensar Ferrer. En aquest sentit, va assegurar que la qualitat de l’emprenedoria “ha millorat”, ja que actualment hi ha més nous empresaris amb estudis universitaris.

Cargando
No hay anuncios

L’informe GEM també torna a confirmar un canvi de tendència que ja s’havia observat en les últimes edicions. Les persones que decideixen crear el seu propi negoci ho fan més com a oportunitat professional que com a reacció al fet de no trobar feina. Sobre el total d’emprenedors, els que prenen la decisió per necessitat representen l’1,4%, sis dècimes menys que l’any anterior. Cal tenir en compte que les dades que recull el GEM -a través d’una enquesta a 2.000 persones i entrevistes a experts- entenen per activitat emprenedora algú que engega un negoci que ha pagat salaris durant entre 3 i 42 mesos. Per tant, no només inclou start-ups tecnològiques, sinó nous bars o comerços.

Més supervivents

Per a Recasens i Ferrer, un dels símptomes de la bona marxa de l’ecosistema emprenedor és que cada vegada hi ha menys cadàvers empresarials i més supervivents. El percentatge de persones que van abandonar el seu projecte l’any passat va ser de l’1,67%, inferior a les taxes d’Espanya i la UE.

Cargando
No hay anuncios

A Barcelona pràcticament el 60% de les iniciatives que arrenquen continuen vives després del tercer any. D’altra banda, l’informe GEM apunta que els emprenedors consolidats -amb companyies de més de tres anys i mig- ja representen el 6,6% de la població adulta de Catalunya. No obstant, Recasens va reconèixer que l’assignatura pendent encara és millorar el finançament a empreses madures.

Les dades del GEM també fan evident que encara cal expandir l’efecte emprenedor més enllà de Barcelona. Girona i Tarragona se situen pràcticament dos punts percentuals per sota, amb un 6,6% i un 6,2%, respectivament. En canvi, Lleida és la sorpresa del territori català, ja que té una taxa d’activitat emprenedora del 8%, més pròxima al 8,6% de Barcelona. Els autors de l’estudi, però, atribueixen aquest efecte al fet que hi té més pes l’economia rural. “A Barcelona anem bé, però ens queda poder aplicar aquesta bona nota a la resta”, va sentenciar el secretari d’Empresa.