Un altre estudi presentat a Madrid pel mateix sindicat determina que la bretxa salarial a Espanya entre homes i dones és d'un 24% i, per tant, d'uns 5.252 euros anuals. Un dels motius, apunta CCOO, és que tres quartes parts dels treballadors que tenen contractes de feina a mitja jornada són dones. Només un 7% dels homes no treballen a jornada completa, un percentatge que s'eleva fins al 24% en el cas de les dones.
La bretxa de gènere es redueix però augmenta entre els més joves
El salari mitjà de les dones hauria de pujar un 26% per assolir la igualtat
BarcelonaLa bretxa de gènere s’ha reduït uns dos punts respecte al 2018, fins a arribar a ser del 22,64% el 2019, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) interpretades per Comissions Obreres (CCOO). Però tal com apunta l'estudi fet pel sindicat, les diferències entre joves s’han eixamplat encara més: les treballadores de menys de 18 anys han passat de cobrar un 19,4% menys que els treballadors el 2010 a un 34,8% menys el 2020, i les d’entre 18 i 25 anys, d’un 11,5% a un 13,6% en el mateix període, segons les dades de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.
Si bé les dones ja entren i fan els seus primers passos al mercat laboral amb un clar desavantatge, la situació després tampoc millora. “El rol de les dones, lligat a les cures, és determinant”, ha remarcat la responsable d’Estudis, Cultura i Memòria de CCOO, Dolors Llobet. Les diferències creixen sobretot en aquelles edats en què moltes dones es converteixen en mares. “Es demanen reduccions de jornades, excedències, etc. I això acaba afectant la seva carrera professional, també perquè perden moltes oportunitats, i això repercuteix en les pensions”, afegeix Llobet.
Més enllà del fet que moltes més dones assumeixin responsabilitats en les cures, també hi influeixen molts factors més, com que molts sectors precaris com el de la neteja estiguin gairebé ocupats només per treballadores o que, en general, les dones també tinguin feines més temporals que els homes. Aquesta situació també les fa més vulnerables davant de crisis, com la del principi del covid.
En aquest sentit, segons l’informe finançat per CCOO, malgrat que la bretxa de gènere s’accentuï en els estrats més baixos de la societat catalana, és la franja en què més s’ha reduït gràcies a l’augment del salari mínim interprofessional del 2019, que va passar dels 10.302 euros anuals als 12.600. Així, durant el 2018 i el 2019, la bretxa de gènere ha passat del 29,92% al 25,7%. Encara que aquesta millora sigui positiva, el sindicat alerta que les dades també mostren que existeix una proporció creixent de dones que perceben salaris per sota de l'SMI, mantinguda des de l'any 2008 i agreujada durant la pandèmia. Així, si aquest percentatge el 2018 se situava en el 25,7%, va augmentar el 2019 (36,87%) i el 2020 (42,32%).
El sector que registra menys diferències salarials de gènere és el de l’agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca. Tot i que els sou mitjà en aquest sector és molt baix (uns 12.000 euros anuals), la bretxa és només del 2,6%. En canvi, en el sector financer, en què treballen més homes que dones (sobretot en feines de responsabilitat), la diferència arriba a ser del 27,35%.
Per assolir la igualtat salarial, l’estudi elaborat per CCOO Catalunya conjuntament amb el Centre d’Estudis i Recerca Sindicals (CERES) calcula que el sou mitjà de les dones hauria d’augmentar un 26%. “Fins ara s’havia calculat el percentatge de diferència de sou de les dones respecte al que cobraven els homes, però ara també ho fem al revés [...]. No volem que baixin els sous dels homes treballadors, sinó que pugin els de les dones. Aquest ha de ser l'objectiu”, ha explicat Irene Galí, sociòloga del CERES.