FINANCES
Economia25/06/2015

BPI: raons del no a CaixaBank

Dos Santos va impedir l’opa per poder seguir controlant el banc amb només un 18% de les accions

Albert Martín Vidal

BarcelonaEl dissabte 30 de maig es jugava a Barcelona la final de la Copa del Rei entre l’Athletic i el Barça i la ciutat es tenyia de blanc i de vermell. Aquell dia Isidre Fainé, president de CaixaBank, feia l’últim intent per intentar tirar endavant l’opa sobre BPI i agafava un avió amb destinació a Londres. Va ser aquell dia, a la capital britànica, quan es va produir la tercera i última trobada entre el banquer català i la multimilionària angolesa Isabel dos Santos, segona accionista de BPI i principal obstacle de CaixaBank a l’hora d’augmentar la seva posició a Portugal.

Inscriu-te a la newsletter Lliçons de 'Subúrbia'Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA de fonts coneixedores de la negociació, Fainé i Dos Santos es van reunir per acostar posicions i pressionats pel calendari, ja que el 17 de juny l’assemblea general d’accionistes de BPI havia de votar la condició fixada per CaixaBank per tirar endavant la compra: que el banc retirés el topall de dret de vot al 20% que té fixat l’entitat catalana malgrat que té un 44,1% d’accions. Aquesta decisió, pel 18,6% de capital que hi té Dos Santos, requeria un acord a dues bandes.

Cargando
No hay anuncios

La reunió, com es va veure la setmana passada, no va arribar a bon port: l’assemblea va votar-hi en contra i CaixaBank va frenar l’operació. Fonts consultades per l’ARA expliquen que la qüestió que va bloquejar l’acord va ser, precisament, la demanda de CaixaBank de poder votar conforme a les seves accions. Dos Santos s’hi va negar en rodó. ¿Per què? Senzillament per seguir controlant el banc amb el seu 18,6%.

Qüestió de prestigi

Cargando
No hay anuncios

Fonts financeres han explicat que Dos Santos, amb una inversió creixent a Portugal, té un especial interès a controlar la quarta entitat del país. Però no per les lògiques raons econòmiques o de poder: en el cas de Dos Santos, la seva condició de ciutadana angolesa i filla del controvertit petrodictador d’Angola -que segons Forbes i l’FMI ha fonamentat la seva fortuna en la corrupció- converteix el fet de tenir un banc en un país europeu en una qüestió de prestigi i credibilitat. I des d’aquest punt de vista, la condició de CaixaBank era inacceptable per a ella.

El sector considera que el topall de vot que va patir CaixaBank és “insòlit”, però a Espanya existeix una norma similar per evitar que grups estrangers controlin sectors clau de l’economia, com ara l’energètic. Arran de la pugna de Florentino Pérez (ACS) per controlar Iberdrola i de Sacyr per fer el mateix amb Repsol, el PSOE va anul·lar aquest blindatge el 2010, però el govern del PP va tornar a imposar-lo el 2012.

Cargando
No hay anuncios

Les negociacions entre les dues parts es van intensificar des del llançament de l’opa, el 17 de febrer, tant per conductes normals (converses entre els consellers de CaixaBank a BPI i els representants de Dos Santos al banc) com amb la intervenció de Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l’entitat catalana.

Opció africana

Cargando
No hay anuncios

Malgrat el rebuig frontal de la inversora a acceptar la condició de CaixaBank, fonts de la negociació expliquen que les dues parts van arribar a punts d’acord al llarg de la negociació. Tant és així que Dos Santos va arribar a plantejar a Fainé la possibilitat que CaixaBank entrés a l’accionariat de Banco BIC, el seu banc a Angola, una possibilitat que l’entitat catalana no preveu.

Fainé i Dos Santos van mantenir dues reunions més a part de la que van fer a la capital anglesa, on viu Dos Santos, que ostenta la vuitena fortuna d’Àfrica. Es van veure a Madrid unes setmanes després que CaixaBank llancés l’opa i s’havien vist abans a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Aquest fet desmenteix la versió segons la qual CaixaBank va ser traïda per algun dels majoritaris, que inicialment haurien donat llum verda a l’operació del banc català, però que després s’hi van oposar. Segons fonts financeres, a CaixaBank van ser conscients en tot moment de les dificultats que tindria l’operació, no pel preu, sinó pels drets de vot.

El banc que presideix Fainé ha de plantejar-se ara el seu futur a BPI. Però la voluntat del BCE, la fragilitat dels resultats i la dèbil capitalització del banc portuguès i la intenció de CaixaBank de rebaixar la seva presència en participades anticipen una sortida d’un BPI que quedaria, encara més, en mans d’Angola.