Procés obert
Economia15/03/2015

La BPA: un problema d’estat

La crisi del banc andorrà posa en risc tot el sector i amenaça el finançament del govern del país

Marta Tort
i Marta Tort

Andorra la VellaLa greu denúncia feta pels Estats Units acusant la Banca Privada d’Andorra de blanquejar diners provinents del crim organitzat de Rússia, la Xina, Veneçuela i Mèxic està fent trontollar la tercera entitat bancària del país i de retruc tot el sistema financer andorrà, que representa el 19% del PIB del Principat. L’afer va esclatar dimarts passat i des de llavors el govern andorrà, a través de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), va decidir primer intervenir l’entitat i posteriorment destituir-ne la cúpula, i ara estudia sortides per evitar-ne la fallida. Es tracta d’una crisi amb unes dimensions sense precedents a Andorra. Salvant totes les distàncies, el 2007 es va haver d’intervenir la gestora de fons Valora, i l’any 1968 es va produir l’única fallida d’un banc a Andorra, Sobanca, que va caure per problemes de liquiditat i van ser la resta de bancs els que, a canvi del monopoli, es van fer càrrec del deute.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les incerteses més grans és a quant ascendiria la sanció que podria interposar el Tresor dels Estats Units a l’entitat, que seria, segons les fonts consultades, el gran obstacle que frenaria qualsevol altre banc d’absorbir BPA, així com un procés de nacionalització. Cal recordar que el Govern d’Andorra té un pressupost anual de només 400 milions d’euros, i que acumula un deute d’uns 1.000 milions. El 52% d’aquest endeutament el suporten els bancs andorrans (el 2010 la xifra ascendia al 86%), mentre que l’altre 48% es finança a través d’emissions de deute públic. Cada entitat contribueix al finançament del deute del Govern en funció del seu pes en el sector i, en cas que la BPA desaparegués, la resta de bancs podrien assumir sense problemes el seu percentatge de deute. Divendres, l’agència de qualificació Standard & Poor’s va rebaixar el ràting d’Andorra de BBB+ a BBB, i va alertar que l’estat andorrà no seria capaç de proporcionar suport financer a l’entitat intervinguda. S&P també recordava que els bancs andorrans no tenen accés al Banc Central Europeu, excepte si ho fan a través de les seves filials a la zona euro, si aquestes tenen actius de garantia admesos.

Cargando
No hay anuncios

Orígens de la Banca Privada

La BPA té els orígens en la Banca Cassany, fundada el 1957, la dècada en la qual es consolida el sector bancari andorrà, que té els inicis als anys 30. La Banca Cassany va passar a mans de la família Cierco el 1994. Higini Cierco (1921-2004), fill de catalans que es van establir a Andorra després de la Guerra Civil, va començar la seva activitat empresarial com a corredor de comerç. A part de la banca, també va fer fortuna en el sector del tabac, portant a Andorra la fabricació de tabac Philip Morris, i va desenvolupar negocis en el sector immobiliari i hoteler, amb la creació de la cadena d’hotels Plaza. Amb la seva mort, el seu patrimoni va passar a ser gestionat pels seus fills, Higini i Ramon Cierco. Malgrat el nom de l’entitat, el banc també ofereix serveis de banca comercial a través de les cinc oficines que té repartides pel territori. Actualment, l’entitat té 556 empleats, el 22% del total de treballadors del sector.

Cargando
No hay anuncios

Amb les reformes per sortir de la llista de paradisos fiscals, les entitats financeres van iniciar un procés d’internacionalització per captar noves vies de negoci. En el cas del grup Banca Privada d’Andorra, és present a Suïssa, Luxemburg, Espanya (amb Banco Madrid), Panamà, l’Uruguai i Irlanda.

Segons les dades del 2013, la BPA té dipòsits propis per valor de 1.544 milions d’euros -del total de 10.785 en dipòsits que gestiona la banca andorrana-, i unes reserves de 400 milions d’euros. A més, durant aquest exercici la Banca Privada va ser el primer banc del país en ràtio d’eficiència, i amb uns nivells alts de solvència i liquiditat, que ascendien al 17% i al 80,3% respectivament.

Cargando
No hay anuncios

La policia deté el conseller delegat de l’entitat per la trama de blanqueig de Gao Ping

La policia andorrana va confirmar ahir que divendres al vespre es va detenir el fins dimecres conseller delegat i director general de la Banca Privada d’Andorra, Joan Pau Miquel, acusat d’un presumpte delicte de blanqueig de capitals.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta de la primera detenció arran de la crisi de la BPA que va esclatar dimarts, però la policia del país no descarta que n’hi hagi més. Segons va informar el Diari d’Andorra, la detenció de Miquel estaria relacionada amb el blanqueig de diners de la xarxa de l’empresari xinès Gao Ping. Fonts pròximes al cas van explicar a l’ARA que es van practicar escorcolls al domicili de Miquel i també a les oficines centrals de la BPA, a Escaldes-Engordany.

Miquel va ser destituït pel Govern dimarts. Amb ell, van deixar el càrrec la resta de membres del consell. El banquer també formava part del consell d’administració de Banco Madrid, però va dimitir, amb la resta del consell, després que el Banc d’Espanya intervingués l’entitat bancària.

Cargando
No hay anuncios

Miquel era director general de l’entitat des de fa més de 20 anys. Era la mà dreta de la família Cierco, propietària de la BPA, i havia sigut el responsable d’impulsar la seva expansió internacional.