MERCATS
Economia11/02/2016

Les borses respiren mentre els EUA admeten turbulències

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridEls inversors agafen aire. Després de dessagnar-se durant dues jornades seguides, l’Íbex-35 va tornar ahir a tenyir-se de verd, com també ho van fer tots els grans índexs europeus. Amb pujades que van arribar a tocar el 4%, el parquet espanyol va aprofitar la recuperació de la banca, que suposa el 40% del total de l’Íbex, tot i que a la tarda va moderar els guanys, fins al 2,73% final, després que es fes públic el discurs de la presidenta de la Reserva Federal nord-americana, Janet Yellen, davant el Congrés dels EUA.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Yellen no tira la tovallola en els seus plans de retirar gradualment els estímuls a l’economia i apujar tipus, però va admetre en el seu discurs que les tensions internacionals sobre els mercats suposen una amenaça per a la recuperació als EUA, i per això el ritme de reducció dels estímuls podria ser més lent del previst. El d’ahir era el primer discurs públic de la presidenta de la Fed després de la pujada de tipus del desembre. Yellen va evitar parlar de la possibilitat de recessió, un escenari que comencen a preveure els mercats, però sí que va admetre que la situació dels mercats de crèdit, la caiguda del preu del petroli i l’enfortiment del dòlar són possibles frens per a l’economia del país.

Cargando
No hay anuncios

Els bancs tiren del carro

Aquestes paraules encara ressonaven en el tancament de la borsa. Entre els valors que més van pujar ahir hi va haver els grans bancs, molt castigats dilluns i dimarts. El BBVA va pujar un 6,25%, el Popular un 5,80%, el Santander un 5,15% i CaixaBank un 4,21%. Només una empresa no bancària es va situar entre els cinc millors valors de l’Íbex: va ser IAG, amb una revalorització del 5,96%. Per la seva banda, la prima de risc va aprofitar la calma als mercats per baixar fins als 148 punts bàsics.

Cargando
No hay anuncios

Com Yellen, el servei d’estudis del BBVA va coincidir també a destacar l’empitjorament de les condicions financeres a tot el món. La caiguda del preu del petroli està causant, segons l’estudi presentat ahir, un alentiment del creixement mundial, que no es traslladarà a Espanya perquè les males dades globals quedaran compensades per la baixada del preu del petroli, especialment beneficiosa per a un país importador com Espanya. El BBVA calcula que entre un punt i un punt i mig del creixement de cadascun dels pròxims dos anys serà gràcies al petroli barat, que se situarà en els 30 dòlars de mitjana aquest any, i els 45 el que ve. BBVA Research alerta, però, que la incertesa política està restant vigor al creixement espanyol. Sense perspectives de govern clares a Madrid, l’impacte negatiu en l’economia ha sigut ja de dues dècimes i podria ser de cinc dècimes si la situació s’allargués aquest any, i de fins a 1,3 punts si es mantingués durant el que ve, cosa que reduiria a la meitat la taxa de creixement prevista, que és del 2,7% en els dos anys.

Precisament el preu del petroli, que, tal com apunta el BBVA, és un dels grans vents de cua per a l’economia espanyola, va recuperar-se ahir després de la caiguda del dia anterior, i va moure’s al voltant dels 31 dòlars per barril. Les notícies sobre els estocs als EUA, inferiors al que es preveia, i la possibilitat que Rússia redueixi la producció van animar els inversors.