La borsa espanyola premia les empreses que marxen de Catalunya

El Banc Sabadell passa a liderar les revaloritzacions a l'Íbex amb un repunt del 5%

Interior de l'Íbex-35 / EFE
Júlia Manresa
05/10/2017
2 min

MadridEls inversors de la borsa espanyola estan premiant aquelles empreses catalanes que estan optant per traslladar la seva seu social fora de Catalunya. El Banc Sabadell, que es reuneix aquesta tarda per abordar el canvi de seu, amb tota probabilitat a Alacant, ha passat de liderar les pèrdues del selectiu espanyol aquest dimecres a liderar-les aquest dijous, amb un repunt superior –passades les 12 del migdia– del 5,2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però el Sabadell no és l'únic. Com ha explicat el mateix ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una entrevista a Bloomberg, CaixaBank també estaria estudiant el trasllat de la seva seva seu social fora de Catalunya. De fet, segons publica aquest dijous 'El Mundo', la primera entitat catalana estudiaria marxar a les Illes Balears. Amb aquests rumors, la cotització de CaixaBank s'ha revaloritzat més d'un 2%.

Cal recordar que aquesta setmana, després de l'1-O i de l'anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de traslladar al Parlament el resultat del referèndum, és a dir, una declaració unilateral d'independència (DUI), els bancs catalans havien liderat les pèrdues del selectiu espanyol. Ahir, que va ser la jornada més negativa per a l'Íbex-35 des del Brexit, van caure més d'un 5%.

A més, aquests darrers dies altres empreses com Eurona i Oryzon Genomics han anunciat que se'n van de Catalunya. Oryzon, que cotitza al mercat continu, ahir es va revaloritzar un 12%, i aquest dijous acumulava un creixement del 8%. D'altra banda, la teleco Eurona s'ha disparat primer un 8% i ara ha moderat el creixement fins al 4%.

Guindos creu que la resposta dels mercats ha estat "moderada"

Sobre les caigudes de l'Íbex d'aquesta setmana, aquest dijous el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha explicat en una entrevista a Bloomberg que la resposta dels mercats ha estat "moderada". Guindos ha expressat al seva confiança que l'economia espanyola continuarà mostrant un comportament millor que la resta dels països de l'entorn malgrat la qüestió catalana, i ha reiterat que la independència no tindrà lloc perquè és "irracional".

Per la seva banda, per al coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, és un moviment "totalment lògic", perquè les empreses el que busquen és la seguretat jurídica, ha dit.

Junqueras: "No hi haurà una fugida d'empreses"

No obstant, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha reblat que "no hi haurà una fugida d'empreses de Catalunya". En declaracions a La Sexta, Junqueras no ha donat per fet que el Banc Sabadell mogui la seva seu social de Catalunya. "Ja veurem. Vaticinis d'aquest tipus s'han fet altres vegades i de moment no han succeït mai", ha indicat.

Junqueras ha negat que companyies com Oryzon Genomics hagi canviat la seva seu social pel procés independentista, i quant a la possibilitat que el Banc Sabadell s'emporti la seva seu social fora de Catalunya, ha assegurat que estem "en una economia oberta i global, on qualsevol empresa treballa amb bancs de tot el món".

A la pregunta de si el Govern estava preocupat per la situació actual, ha argumentat: "Jo crec que no hi haurà una fugida d'empreses". A més, Junqueras ha restat importància a la repercussió que pugui tenir la crisi política catalana sobre la candidatura de Barcelona per acollir l'Agència Europea del Medicament.

stats