La Borsa de Moscou reobre a mitges i amb guanys
L'encariment de les primeres matèries impulsa les empreses gasistes i petrolieres
BarcelonaLa Borsa de Moscou ha reprès aquest dijous de manera limitada la cotització d'accions. La primera jornada d'activitat des del 27 de febrer s'ha saldat amb guanys del 4%, tot i que continuen prohibides les transaccions d'inversors estrangers.
El parquet moscovita va tancar l'endemà de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, quan va experimentar fortes pèrdues, en línia amb la devaluació del ruble. Des d'aleshores, els països de l'OTAN i altres aliats seus han imposat paquets de sancions econòmiques contra Rússia, el seu sector financer i algunes de les multinacionals del país, a més dels oligarques pròxims al Kremlin. A més, la majoria de companyies occidentals han abandonat Rússia o hi han limitat l'activitat.
Les accions de les gasistes Gazprom i Novatek i les petrolieres Rosneft i Lukoil han pujat entre un 12% i un 18,5% gràcies, en part, a l'increment del preu de l'energia. El barril de petroli Brent, el de referència a Europa, se situa per damunt dels 121 dòlars, un 21% més que fa un mes, quan va començar la guerra. A més, els encariments de les primeres matèries ha afavorit altres companyies, com el gegant de la mineria Nornickel, que ha pujat un 10,2%. A l'altre extrem, les empreses més afectades per les sancions, com el banc VTB i l'aerolínia Aeroflot, han experimentat dures pèrdues: la primera ha reculat un 5,5% i la segona un 16,4%. L'índex de referència del parquet, el MOEX, ha pujat un 4,4%, mentre que l'RTS, denominat en dòlars, ha caigut un 9,9% per la devaluació del ruble des de l'inici del conflicte.
Cal tenir en compte que la borsa va tancar el 27 de febrer després de patir la jornada amb més pèrdues de la seva història. Algunes de les multinacionals russes van continuar cotitzant a la Borsa de Londres els dies següents i van veure com es desplomava el seu valor més del 60%, amb caigudes puntuals en algun cas del 90%.
Limitacions de l'activitat
Arran d'aquesta situació, el Banc Central rus, que també és el regulador dels mercats financers, va tancar la borsa, que fins aquest dijous només havia recuperat les transaccions de títols de deute públic rus denominat en rubles. "Farem tot el possible per obrir aviat tots els segments del mercat de valors", ha indicat Borís Blokhin, cap del departament d'accions de la Borsa de Moscou, en declaracions recollides per Reuters.
En aquest sentit, el govern va indicar l'1 de març que el fons sobirà rus –de propietat estatal– tenia previst invertir un bilió de rubles (uns 9.400 milions d'euros) en compres a la borsa un cop reobrís per fer-ne pujar el preu, amb l'objectiu de crear un efecte crida d'inversors. A més, tot i la represa del mercat, les autoritats russes hi han prohibit la participació d'inversors estrangers i les anomenades vendes a curt, de caràcter especulatiu.
Daleep Singh, assessor adjunt de seguretat nacional de la Casa Blanca, ha qualificat de "farsa" la reobertura del mercat moscovita: "No és un mercat real i no és un model sostenible, la qual cosa subratlla l'aïllament de Rússia respecte al sistema financer global".